Medved o ozljedama ukrajinskih ranjenika: To su eksplozivne i prostrjelne ozljede

Screenshot: Nova TV

U HRVATSKU je danas pristiglo 19 ranjenika iz Ukrajine, u čijoj je pratnji devet osoba, članova njihovih obitelji. Ranjene osobe bit će zbrinute u zdravstvenim ustanovama radi daljnjeg liječenja i rehabilitacije.

"Vjerujemo u uspješnost liječenja i poboljšanje njihova zdravstvenog stanja te im želimo što brži oporavak", poručili su iz Ministarstva branitelja. Sve osobe ostvarit će status osoba pod privremenom zaštitom te, sukladno zakonskim propisima, sva prava kao i druge raseljene osobe u Hrvatskoj.

Ministar Medved: Radi se o različitim prostrjelnim ozljedama

O kakvim je ozljedama riječ? To je u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio ministar branitelja i potpredsjednik vlade Tomo Medved.

"Radi se o različitim eksplozivnim, prostrjelnim ozljedama. One koje su specifične za ratne okolnosti i koje su vezane uz vatreno oružje. Republika Hrvatska ima veliki broj liječnika koji su u vrijeme Domovinskog rata sanirali ratne ozljede. Time smo kao još jednim dodatnim argumentom ponudili pomoć ukrajinskom narodu", rekao je Medved.

Inače, ovo je tek prvi dolazak skupine ukrajinskih ranjenika. U svakom slučaju će ih biti još, a sve je to dogovoreno još prije mjesec dana u okviru šire pomoći Ukrajini.

Pročitajte više