Medveda pitali o postupku DORH-a u slučaju Pupovac, nije baš htio odgovarati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR branitelja Tomo Medved nije želio komentirati postupanje Državnog odvjetništva u odnosu na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, rekavši da je vidio u medijima da se DORH očitovao, ali da ne bi komentirao njegove nadležnosti. 

Državno odvjetništvo je neovisno tijelo i u skladu sa svojim nadležnostima će postupiti, izjavio je Medved upitan ima li temelja za postupanje DORH-a protiv predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca u vezi s njegovim izjavama, odnosno ima li elemenata govora mržnje. 

Medved nije baš htio odgovarati na pitanja o Pupovcu

DORH se o tome očitovao i to je sve što želim reći, rekao je Medved uoči početka sjednice saborskog odbora za ratne veterane. 

Medved je dodao kako bi od njega bilo neodgovorno da daje ocjene o postupanju Državnog odvjetništva.

Na upit misli li da je Pupovac pogriješio u svojim izjavama, Medved je ponovio kako se DORH očitovao da će analizirati sve i donijeti odluku o daljnjem postupanju. 

"Ne želim definirati kvalifikaciju, vrlo sam jasno rekao da su te izjave neodgovorne, da one nisu temeljene na stvarnim činjenicama vezanih za stanje u Hrvatskoj", rekao je Medved.

DORH je na upit nekih medija u utorak priopćio kako će pokrenuti radnje u slučaju Pupovca. "Temeljem prijave koju navodite u svom upitu, kao i više naknadno zaprimljenih prijava u odnosu na iste događaje, nadležno državno odvjetništvo provest će zakonom propisane radnje i potom donijeti državnoodvjetničku odluku", odgovorio je DORH Dnevniku Nove tv.

Upitan treba li raskinuti koaliciju sa SDSS-om, Medved je rekao kako se o tome jučer očitovao. To je odluka koju je donijela vlada, premijer i predsjednik HDZ-a na koalicijskom sastanku, dodao je. Pozvao je na strpljivost i da se pričeka pravorijek, odnosno ocjena Državnog odvjetništva.

Izbjegavao odgovor o koaliciji sa SDSS-om

Medved nije želio komentirati je li mu sporna koalicija sa SDSS-om rekavši da je to pitanje koje se rješava na koalicijskim sastancima.

Svi mi koji javno djelujemo i dužnosnici smo, moramo voditi računa da svaka naša riječ itekako ima implikacija na stanje u zemlji. Svako pitanje kojim se RH dovodi u negativan kontekst  je neprihvatljivo. Svaka takva negativna konotacija ima izravne implikacije na stanje u stradalničkoj populaciji i poziv je svima koji daju javne iskaze i na svojevrstan način ocjenjuju stanje u RH, da o tome vode računa, rekao je Medved.

Potvrdio je da će u ići na sportske igre HVIDRA-e u Makarsku te da će tamo razgovarati o svemu kao i inače.

U vezi s neslužbenim najavama da su iz HVIDRA-e spremni doći na Markov trg i blokirati rad sabora, Medved je rekao da će razgovarati s kolegama iz HVIDR-e kao što i inače razgovara sa svim braniteljskim udrugama.

Nemojmo prejudicirati stvari, razgovarat ćemo o svemu, ali nemojmo smetnuti s uma da je ovo pitanje koje se u proteklom vremenu otvorilo, rekao je Medved, istaknuvši da je čitav niz važnih pitanja o kojima treba razgovarati.

Pročitajte više