Medvedev: Ovo je prijedlog Zapada za kraj rata u Ukrajini. Ukrajina: Nismo mi Koreja

Foto: EPA

UKRAJINSKI dužnosnik jučer je odbacio tvrdnje Dmitrija Medvedeva da Ukrajina rat na svom teritoriju želi okončati tako da zemlju podijeli u dva dijela kao što je to svojevremeno učinila Koreja. Medvedev, bivši predsjednik Rusije i sadašnji zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti, napisao je na svom Telegram kanalu da se čini da Kijev razmatra navodni prijedlog zapadnih saveznika da se Ukrajina podijeli "prema korejskom scenariju".

Medvedev je rekao da bi Ukrajina prema takvom planu funkcionirala po uzoru na Južnu Koreju, dok bi Donbas i drugi okupirani teritoriji postali dio Rusije. Međutim, Medvedev je također opisao "korejski scenarij" kao "samo pustu želju" i rekao da to neće biti moguće jer je Rusija "država s punim suverenitetom i ima najstrašnije oružje".

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je da su Medvedevljeve tvrdnje lažne.

"Ukrajina nije Koreja. Neće biti 38. paralele, a ni drugih paralela. Neće biti tuđih priča i scenarija nametnutih izvana", napisao je Danilov na Twitteru, misleći na 38. paralelu, geografsku širinu koja otprilike čini granicu između Sjeverne i Južne Koreje. "Ruski bojni brod odredio je kojim će se smjerom kretati. Promjena nema na horizontu. Ukrajinske obrambene snage funkcioniraju", dodao je.

Kirilo Budanov, šef Ukrajinske glavne obavještajne uprave, rekao je prošlog ožujka da bi Rusija mogla pokušati Ukrajini nametnuti "korejski scenarij".

"Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušat će nametnuti crtu razdvajanja između neokupiranih i okupiranih regija naše zemlje", rekao je Budanov. "Zapravo, radi se o pokušaju stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini. Okupatori će pokušati ujediniti okupirane teritorije u jedinstvenu kvazidržavnu cjelinu koja će se suprotstaviti neovisnoj Ukrajini", rekao je.

Pročitajte više