Medvedov nećak naglo napredovao, šefovat će prometnim policajcima u Lučkom

Foto: Hina/Index

UTJECAJNI rođak je najveća prednost koju bilo tko u državnoj službi može imati. Čovjek koji se brine za rodbinu, recimo nećake, vrijedi zlata u svakoj pori državnog aparata. Ništa drugačije nije ni u policiji.

To zasigurno dobro zna Josip Medved, koji je prije dvadesetak dana postao načelnik 2. postaje prometne policije Zagreb. Prezime vam zvuči poznato? Nije ni čudo. Josip Medved rođeni je nećak ministra branitelja Tome Medveda. A imenovanje Josipa Medved za šefa prometnih policajaca u Lučkom izvrstan je primjer napredovanja po babi i po stričevima.

I kao običan policajac imao je svoj ured

"On je odličan policajac, ali skoro nikada nije radio posao na koji je bio raspoređen. Uvijek je bio uz šefove, radio za njih. Čak je i kao običan policajac jedini imao svoj ured", tvrdi Indexov izvor iz zagrebačke prometne policije koji Josipa Medveda poznaje od samih početaka njegove policijske karijere, točnije petnaestak godina.

U tih petnaestak godina Josip Medved je: "obavljao poslove na radnim mjestima policijskog službenika, policijskog službenika za sigurnost cestovnog prometa, vođe ophodnje za sigurnost cestovnog prometa, policijskog službenika-prometnog motociklista te policijskog službenika za kriminalističku obradu u cestovnom prometu", poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova na Indexov upit o imenovanju Josipa Medveda. Propustili su, međutim, napomenuti da je Medved tek 2016. godine, i to baš u listopadu, stekao formalne stručne uvjete za takvo napredovanje u hijerarhiji.

Sigurnost je veća ako je nesigurnost manja

Na Visokoj policijskoj školi obranio je rad od 40 stranica s naslovom: "Analiza čimbenika povezanih s nastankom prometnih nesreća na lokaciji Slavonska avenija-Hrvatske Bratske Zajednice-Većeslava Holjevca u Zagrebu". Prva rečenica sažetka Medvedovog rada mogla bi dati uvid u kapacitete potrebne za šefovanje prometnim policajcima. Glasi: "Sigurnost sudionika u prometu veća je ukoliko je manje prometnih nesreća i njihovih štetnih posljedica". U prijevodu: "Sigurnost je veća ako je nesigurnost manja".

U obitelji ga zovu "Bajker"

Osim druženja sa šefovima, Josip Medved bio je aktivan i u studentskim udruženjima. U travnju 2016. godine na izborima za Studentski zbor Visoke policijske škole izabran je za izvanrednog člana Zbora.

Kao prometni policajac motociklist Josip Medved pokazao je iznimne vještine. 2010. godine pobijedio je na natjecanju u spretnosti na motociklu. Zbog njegovih vještina u obitelji ga nazivaju "Bajker", a valjda nećaku  tako tepa i ministar Tomo Medved.

MUP tvrdi da nije bilo nepotizma

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju, pak, da nikakvog nepotizma nije bilo pri imenovanju načelnika 2. postaje prometne policije Zagreb.

"“Postupak odabira kandidata provelo je Povjerenstvo za odabir kandidata. Nakon provedenog testiranja i obavljenih razgovora Povjerenstvo je utvrdilo kako policijski službenik ispunjava stručne uvjete radnog mjesta. Slijedom navedenoga načelnik Policijske uprave zagrebačke predložio ga je glavnom ravnatelju policije za imenovanje. Posljednjih godina za svoj rad je ocjenjivan najvišim ocjenama. Također, nikada nije disciplinski kažnjavan. S obzirom na transparentnost natječaja i stručnost kao jedini kriterij, govoriti o bilo čijem utjecaju na imenovanje bilo kojeg rukovodećeg službenika u Ministarstvu unutarnjih poslova nije utemeljeno", tvrde iz MUP-a.

Pročitajte više