MEI: Započeo pregled usklađenosti hrvatskog zakonodavstva

DVAMA sastancima u utorak i srijedu u Bruxellesu između predstavnika Hrvatske i EUa praktički je započet proces analitičkog pregleda hrvatskog zakonodavstva (prescreening).

Redoviti sastanci Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo i Pododbora za trgovinu, čelik i proizvode od željeza, carine i poreze održani su u utorak i srijedu u Bruxellesu u okviru Privremenog sporazuma između Hrvatske i EU-a, priopćilo je Ministarstvo europskih integracija.

"Osim uobičajenog pregleda međusobne trgovine u navedenim područjima, te rasprave o pojedinim aktualnim pitanjima od interesa, ovi sastanci označili su u praksi početak analitičkog pregleda postojećeg zakonodavstva Republike Hrvatske te administrativnog i institucionalnog kapaciteta za njihovu provedbu (tzv. prescreening), u cilju što kvalitetnije pripreme za pregovore", kaže se u priopćenju Ministarstva.

Pre-screening se dosad pokazao kao koristan model za detaljno međusobno informiranje, te ukazivanje na potencijalna problematična pitanja u budućim pregovorima.

Nakon što se službeno otvore pregovori o punopravnom članstvu, pristupit će se "screeningu", detaljnoj analizi hrvatskog gospodarstva za sva poglavlja acquisa communatairea, na temelju čega se izrađuju pregovoračke pozicije.


Na strani Europske unije, u sastancima pododbora sudjelovali su predstavnici Općih uprava za vanjske poslove, proširenje, poljoprivredu, ribarstvo, unutarnje tržište, trgovinu, carine i poreze i poduzetništvo, dok su izaslanstvo Republike Hrvatske sačinjavali predstavnici resornih ministarstva i tijela državne uprave.

Pročitajte više