Meksička kompanija želi preuzeti unosno naftno polje koje su otkrili Amerikanci

Ilustracija: EPA

AMERIČKA naftna tvrtka Talos Energy prije dvije godine je pronašla nalazište od gotovo milijardu barela nafte u meksičkim teritorijalnim vodama, što je bilo prvo otkriće strane tvrtke otkad je naftna industrija nacionalizirana pred 80 godina, a sada meksička državna naftna kompanija Pemex želi preuzeti taj unosni projekt.

Tu informaciju potvrdila su dva bivša meksička energetska dužnosnika i izvršni direktori dviju firmi koje su upućene u interne rasprave vezane za Pemex.

Potpora Pemexu da započne bušenje na naftnom polju dolazi uslijed trajnog napora lijevo orijentiranog meksičkog predsjednika Andreasa Lopeza Obradora da državnoj kompaniji vrati veću kontrolu nad meksičkim energetskim sektorom. Njegov prethodnik Enrique Pena Nieto okončao je Pemexov monopol i 2015. godine započeo aukcije naftnih polja privatnim kompanijama koje su do 2018. godine pobijedile kompanije Royal Duth Shell, ExxonMobil i BP.

Američka kompanija prva pronašla naftu u plitkom morskom polju

Američki Talos je prvi koji je pronašao naftu u plitkom morskom polju nazvanom Zama, po majanskoj riječi za zoru. Ukinuti kontrolu nad projektom firmama sada bi nanijelo simboličan udarac najvećoj gospodarskoj promjeni posljednjih desetljeća te bi moglo dodatno smanjiti ulaganja vodećih svjetskih energetskih kompanija, kažu izvršni direktori i stručnjaci iz industrije.

Pemex ima potencijalno pravo nad kontrolom polja Zama jer ima pravo na bušenje u susjednom polju. Naftno nalazište se vjerojatno proširuje i na područje Pemexa, iako tvrtka to još uvijek mora dokazati bušenjem.

Te dvije tvrtke prošle su godine započele razgovore o zajedničkom projektu, a kasnije će započeti pregovore o tome kako raspodijeliti zaradu i o tome tko će dobiti kontrolu upravljanja nad područjem. Ako se razgovori zaustave, meksičko ministarstvo energetike bi trebalo riješiti sukob i imenovati jednu tvrtku koja bi nadgledala bušenje.

Meksička ministrica energetike Rocio Nahle, koje je ujedno i članica upravnog odbora Pemexa, prošlog je mjeseca na novinskoj konferenciji nagovijestila da bi vlada mogla upravljanje projektom prepustiti Pemexu.

"Definitivno moramo razgovarati s Pemexom i Talosom, drugom firmom koja se ondje nalazi, kako bismo vidjeli tko će biti odgovoran za upravljanje jer je Pemex velik dio toga", rekla je.

Ni Pemex ni ministarstvo energetike nisu odgovorili na zahtjev za komentarom, a ured meksičkog predsjednika također nije odgovorio na pismeni upit.

Liberalizacija meksičkog energetskog sektora zaustavila se otkako je Obrador preuzeo vlast u prosincu. Predsjednik je prošlog tjedna uputio nove kritike na energetsku politiku svog prethodnika, nazivajući je "poklanjanjem" javnih resursa privatnom sektoru.

Pročitajte više