Meksička policija u crkvi uhitila 34 dilera osumnjičena za masakr agenata

MEKSIČKA policija uhitila je 34 muškarca pod sumnjom da pripadaju okrutnom kartelu droge, optuženom za napade u kojima je 11. srpnja poginulo najmanje 18 saveznih agenata i dva vojnika.

Kako prenosi CNN, osumnjičeni pripadaju bandi La Familia Michoacana, koja je privukla nacionalnu pozornost prije tri tjedna kada je optužena za mučenje i ubijanje dvanaest agenata na dužnosti. Podsjećamo, tijela jedanaest muškaraca i jedne žene pronađena su bačena uz cestu.

Uhićeni u crkvi

Neki od 34 osumnjičena muškarca uhićeni su prošle nedjelje u crkvi u gradu Apatzingan države Michoacan, dok je jedan uhićen u istoj državi u gradu Lazaro Cardenas. Dvojica su jučer izložena medijima u Mexico Cityju od kojih je jedan, Miguel Angel Beraza Villa, poznat kao La Troca (kamion), odgovoran za isporuku kristalnog amfetamina, na ulici poznatog kao "led", SAD-u.

Potvrdio je to policijski službenik Ramon Eduardo Pequeno Garcia, dodavši da je Villa mjesečno toj državi isporučivao oko pola tone "leda". Droga bi tako prolazila granicu od meksičke Tijuane do kalifornijskog San Diega, nakon čega bi nastavila za Los Angeles. Drugi put išao je od meksičkog Juareza preko Teksasa do Houstona, Atlante i Georgije.

Dvije do tri isporuke tjedno prevozile su se kamionima s voćem, koji su kretali iz Michoacana u Meksiku. Policija je utvrdila da je Villa surađivao s četrdesetak muškaraca podijeljenih u tri grupe: jedna koje je prevozila drogu iz Michoacana do granice, druga koja ju je prokrijumčarila preko granice i treća koja je primala isporuku i prodavala drogu SAD-u.

Bez poštovanja

U uhićenju u crkvi sudjelovalo je više od dvjesto agenata, a korištena su čak i dva helikoptera, zrakoplov i dva oklopna vozila. Nije ispaljen niti jedan hitac, no crkveni su dužnosnici izjavili da uhićenje u crkvi ne pokazuje ni malo poštovanja. Policajci su pritom zaplijenili jedanaest luksuznih vozila, teško oružje, trideset mobitela i 13 tisuća dolara. Drugi osumnjičeni, Rafael Hernandez Harrison, poznat kao La Cuchara (žlica), optužen je za otimanje i koordiniranje isporuka.

Pročitajte više