"Menadžerima Ikee bonuse isplaćuju na tajne račune, a zaposlenike zovu crnčugama"

JOHAN STENEBO, bivši pomoćnik osnivača švedske kompanije za proizvodnju namještaja Ikee, Ingvara Kamprada, u svojoj knjizi "Istina o Ikei" iznosi mnoge prljavštine vezane uz poslovanje tvrtke.

Osim što menadžeri prema Stenebovim tvrdnjama premije primaju na tajne račune, u knjizi se navodi i kako u kompaniji vlada rasističko korporativno okruženje, kako se strance naziva "crnčugama" i onemogućuje im se napredovanje, dok je Kamprada Stenebo nazvao "inkompetentnim rasistom".

Knjiga za koju su američki mediji napisali da izgleda "kao da je netko istrgnuo stranicu iz `Vrag nosi Pradu`", nije prva Stenebova prozivka osnivača Ikee za rasizam, a novinari su još 1994. godine otkrili kako je Kamprad u mladosti bio član nacističke organizacije.

Stenebo je u knjizi naveo i kako se Ikea promovira kao tvrtka koja vodi "prijateljsku politiku prema okolišu", dok u stvarnosti situacija nije ni približno toliko "zelena". "Ikea nabavlja drvne sirovine iz Kine, ali znam kako čak ni u Kini ne možeš legalno kupiti drvo za cijenu koju mi ondje plaćamo", napisao je Stenebo.

Zaposlenike se špijunira, menadžeri milijarde dolara u vrijeme krize skrivaju na tajnim računima

U knjizi Stenebo, koji je u Ikei radio 20 godina i koji je prošle godine dao ostavku na menadžersku poziciju zbog neslaganja s rukovodstvom kompanije, navodi kako se u Ikei u odnosu prema zaposlenicima koriste metodama poput onih koje je koristila istočnonjemačka tajna policija Stasi. Stenebo tvrdi kako se zaposlenike špijunira, a kako "stari škrtac" Kamprad od osoblja traži gotovo nemoguće uštede.

Ikea prema pisanju švedskih medija ima tajni mehanizam isplate bonusa za svoje vodeće menadžere, preko kojeg u vrijeme krize šest vodećih ljudi iz Uprave kompanije dobiva oko tri milijarde dolara godišnje na račune na Djevičanskim otocima, a Stenebo je u svojoj knjizi naveo kako godišnje 10 posto profita te tvrtke završi u off-shore fondovima. Čelnici Ikee te su navode o tajnim računima i tajnim isplatama menadžerskih bonusa demantirali.

Pročitajte više