Merkel: Sljedeća godina će biti teža od 2011., učinit ću sve kako bih spasila euro

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel očekuje da će sljedeća godina biti teža od 2011., posebice u eurozoni. Naglasila je da će "učiniti sve" kako bi spasila euro.

U novogodišnjem govoru koji će se večeras emitirati na njemačkim televizijima i čiji su dijelovi već objavljeni, Merkel je rekla da "Njemačkoj ide dobro, iako će sljedeća godina bez sumnje biti teža od ove".

Također je nastavila s obranom projekta ujedinjene Europe, ističući ono što je, prema njezinu mišljenju, taj projekt donio kontinentu u posljednjih 50 godina: mir, slobodu, pravdu, ljudska prava i demokraciju.

"Danas vjerujte da ću učiniti sve kako bih ojačala euro. Međutim, to će uspjeti jedino ako Europa počne učiti iz vlastitih pogrešaka, naučiti, primjerice, da zajednička valuta može uspjeti jedino ako surađujemo više nego dosad", rekla je.

"Europa odrasta kroz postojeću krizu, a iz nje će izaći jača nego što je ušla"

Merkel se 9. siječnja u Berlinu sastaje s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem kako bi raspravljali o reviziji europskih ugovora, kojoj je cilj povećati utjecaj i inervenciju EU-a u financije zemalja članica, od kojih su se neke neodgovornim raspolaganjem svojim dobrima i imovinom našle pred bankrotom, ali i dovele u pitanje opstanak čitave Unije i zajedničke valute.

Naglasila je da Europa odrasta kroz postojeću krizu, iako je put njezina prevladavanja bio dug i posut preprekama. Međutim, "na kraju tog puta Europa će izaći jača iz krize nego što je ušla", naglasila je.

"U Njemačkoj imamo dobar razlog za optimizam", naglasila je, dodavši da je njemačko gospodarstvo manje izgubilo na kompetitivnosti od europskih susjeda, s najnižom nezaposlenošću u 20 godina. Rast njemačkog gospodarstva u 2012. mogao bi iznositi između 0,5 i jedan posto, što je mnogo niže od tri posto u ovoj godini, ali više od prognoza nekih ekonomista koji su predviđali da Njemačku 2012. čekaju negativan rast i recesija.

Pročitajte više