Merkel u Dresdenu dočekana zvižducima i uvredama

Foto: Hina

STOTINE prosvjednika jasno su pokazale što misle o njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na proslavi njemačkog Dana ujedinjenja danas u Dresdenu.
"Merkel mora otići!" i "Izdajnici naroda!" bili su najčešći povici, a u gomili prosvjednika bio je velik broj pripadnika antiimigrantske stranke Alternative fur Deutschland i ekstremno ksenofobnog pokreta Pegida, piše Deutsche Welle.

Na proslavi u glavnom gradu istočnonjemačke savezne države Saske kancelarka se pojavila u pratnji predsjednika Bundestaga Norberta Almerta i brojnih drugih visokorangiranih njemačkih političara.

Atmosfera je bila toliko neugodna da se supruga saskog ministra ekonomije rasplakala. Gomila se posebno žestoko obrušila na čovjeka tamnije puti kojeg su provocirali oponašanjem glasanja majmuna i povicima "Deportirajte ga!".

Slične napada je jučer doživio i gradonačelnik Dresdena Dirk Hilbert. I njega su prilikom prijema za muslimane povodom početka islamske Nove godine prosvjednici nazvali izdajnikom, i poručili mu da se gubi iz gradske vijećnice.

"Za mene, ovo je još dan veselja i zahvalnosti, ali ovo je i dan koji pokazuje da, nakon 26 godina jedinstva, pred nama stoje novi problemi", izjavila je Angela Merkel nakon incidenta.

U intervjuu koji je dala ovaj vikend, njemačka kancelarka kritizirala je "sramotno visok broj" ksenofobnih napada u istočnim dijelovima Njemačke, piše Deutsche Welle. Nijemce je pozvala da se suprotstave ekstremno desnim prosvjednicima koji sve češće koriste parolu "Wir sind das Volk" (Mi smo narod), kojom su istočni Nijemci 1989. godine tražili ujedinjenje sa zapadnom Njemačkom.    

Pročitajte više