Meron očekuje napredak suradnje RH - ICTY uoči izvješća UN-u

PREDSJEDNIK Haškog suda (ICTY) Theodor Meron koji boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj u četvrtak je izrazio nadu da će hrvatska Vlada "ubrzano nastaviti" s napretkom u suradnji s Haagom kakav je ostvarivala u zadnje vrijeme.

"Nadam se da će se napredak koji sam vidio posljednjih mjeseci brzo nastaviti", kazao je Meron nakon sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

Najavio je da će Općoj skupštini UN-a 15. studenoga, a Vijeću sigurnosti UN-a 23. studenoga podnijeti izvješća o suradnji zemalja u regiji s Haškim sudom, te kako bi "želio priznati napore koje hrvatska Vlada ulaže u suradnju s Haškim sudom".

Naglasio je kako je na sastanku bilo riječi o nizu pitanja zajedničke suradnje, a posebno o onome što hrvatska Vlada treba učiniti kako bi poštivala obvezu pune suradnje s Haagom.

Meron je vrlo pozitivno ocijenio napredak u osposobljavanju hrvatskih sudaca za preuzimanje haških predmeta i vođenje suđenja za ratne zločine po međunarodnim standardima, u sklopu zajedničkog projekta Haškog suda i hrvatske Vlade.

Meron je naveo kako je na sastanku bilo riječi i o pitanju odbjegloga generala Ante Gotovine i drugih haških bjegunaca ističući kako je "od velike važnosti da se u Haag dovedu svi preostali bjegunci, osobito Gotovina".

Ministar Žužul rekao je kako je uvjeren da će nastavak dobre suradnje s ICTY-em omogućiti da ona ne bude zapreka za ostvarivanje hrvatskih ciljeva. Najavio je da će i on 15. studenoga govoriti pred Općom skupštinom UN-a o suradnji RH i Haškog suda.

Sudac Meron je nakon Ministarstva vanjskih poslova posjetio Vrhovni sud RH gdje se sastao s njegovim predsjednikom Ivicom Crnićem i članovima sudačkog kolegija, a u 17 sati održat će predavanje za pravosudne i državne dužnosnike i predstavnike diplomatskog zbora.

Pročitajte više