Mesić demantirao da je prozvao Jurčića zbog veličanja ustaša

"POZIVANJE na rođake koji su bili ustaše, a prešućivanje i vlastitog oca, ako je bio partizan, počelo je tada, a nije nestalo ni danas", kazao je Stjepan Mesić prilikom komemoracije održane u Jasenovcu, pri čemu su mnogi mislili da se predsjednikova izjava indirektno odnosila na SDP-ova mogućeg premijerskog kandidata Ljubu Jurčića, koji je u nedavnom intervjuu za Globus progovorio o četvorici ujaka koji su se 1941. borili za Hrvatsku i od kojih je jedan, inače vozač NDH-ova generala Krena, poslije Bleiburga emigrirao u Argentinu, a tri su ubijena.

Dan nakon toga Mesić je u emisiji Hrvatskoga radija "Kava s predsjednikom", na izravan upit je li spomenutom zjavom aludirao na Jurčića, kazao kako "nije mislio na nikoga posebno".

Ljubo Jurčić predsjednikove izjave nije želio pretjerano komentirati, kazavši samo kako svoga oca koji je bio partizan ne prešućuje te da se u Mesićevu govoru ne prepoznaje.

Jurčića se Mesić dotaknuo (i) tijekom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija, kazavši kako je podržao njegov program i da bi, kada bi se ostvarilo ono što Jurčić zagovara, to bio pozitivan iskorak za Hrvatsku.

Riječi pohvale u smislu nasljednika Ivice Račana Mesić je imao i za Zorana Milanovića, za kojega je kazao da nema toliko iskustva u onome što je njegov prethodnik radio (Mesić je, misleći na Račana, kazao kako je "trebalo imati snage suprotstaviti se Miloševiću, napustiti Kongres, promijeniti Savez komunista u naprednu stranku priznatu u svijetu što je Račan, prema njegovu mišljenju, proveo s velikim uspjehom), no da je "obrazovan i prihvatljiv" kandidat za šefa SDP-a.

Pročitajte više