Mesić: Eto vidite, igrao za Partizan, a nosi Dražu na ruci! Pa to je apsurd!

U OVOM trenutku je "nemoguće" govoriti o eventualnom povlačenju hrvatske tužbe protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu beogradskim "Večernjim novostima".

"Uvijek sam govorio da je bolje deset godina pregovarati, nego deset dana ratovati i uvijek sam za to da se stvari sporazumno rješavaju. Ali, kad ne može doći do sporazuma, onda svakako postoje drugi načini predviđeni međunarodnim pravom. Ta stvar će se u jednom dugom vremenu rješavati", kazao je Mesić.

Kad je o granicama riječ, sporazum o Prevlaci već funkcionira, a činjenica da je Dunav mijenjao svoj tok i da granica više nije ista kao nekada "ne smije biti kamen spoticanja i problem i te granice mora se riješiti", naglasio je hrvatski predsjednik.

Kad je riječ o "slučaju Gurović", košarkašu koji je istetovirao Dražu Mihailovića na ruci, zbog čega mu je bio zabranjen ulazak u Hrvatsku, Mesić kaže: "Eto, vidite: igrao za Partizan, a nosi Dražu na ruci! Koji je to povijesni apsurd! Povijest je takva kakva je i najbolje je da je ostavimo povjesničarima, da se ne politizira. Činjenice - ako to jesu - moraju biti prihvatljive za sve. Neki uvjeravaju da su komunizam i fašizam isto. A fašizam je u svojoj ideji i realizaciji brutalan zločin, a komunizam u ideji to nije. On je samo u boljševičkoj realizaciji bio djelomično zločin", kazao je Mesić, dodajući da "kod nas još nigdje nije pokrenuta tema: što je bilo s partizanima koje su zarobili ustaše i četnici, a svi su bili pobijeni".

"Nije preživio ni jedan jedini partizan kojeg su ustaše zarobile, ali se o tome kod nas u posljednje vrijeme ne govori. Zato se mnogo govori kako su partizani izvršili zločin na Bleiburgu. Istina je, tamo nije bilo suđenja i zato je to zločin, ali se ne može tvrditi da su u Bleiburgu svi bili nevini", kazao je hrvatski predsjednik.

Komentirajući izjave srpskih radikala, posebno Tomislava Nikolića koji kaže da sanja granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag, Mesić kaže kako te izjave stranku diskvalificiraju iz europskih procesa i očiju demokratske javnosti. "Ne mogu se mijenjati pravni poredak i granice uspostavljene poslije Drugog svjetskog rata. Najveći zločin kod nas je učinjen upravo zbog toga što je Milošević - tobože se boreći za Jugoslaviju - htio mijenjati granice i stvoriti veliku Srbiju. Time je mnogima nanio zlo, a najveće Srbima koji su tu njegovu avanturu skupo platili. Srbi svoju sreću i zadovoljstvo trebaju tražiti u granicama Srbije i u prijateljstvu s drugima i sa svojom nacionalnom manjinom izvan Srbije", kazao je Mesić.

Kad je o stanarskim pravima Srba izbjeglih iz Hrvatske riječ, njima treba "osigurati stambeni smještaj i pronaći pravedno rješenje, kaže hrvatski predsjednik. "Pred zakonom svi moraju biti jednaki. Ako je zakonom ukinuto društveno vlasništvo, ukinuto je i stanarsko pravo kao njegov derivat. A onima koji nisu mogli ostvariti svoja prava na bazi stanarskog prava, jer su ga na neki način izgubili, treba pomoći da svoj problem riješe na neki drugi način. Kako, to treba vidjeti. Moja ideja je u ovome: da svi u Hrvatskoj koji su po povlaštenim uvjetima došli do stana, te stanove plate po punoj, komercijalnoj cijeni", kaže Mesić.

Mesić je u intervjuu ustvrdio kako Hrvatska ne štiti odbjeglog generala, haaškog optuženika Antu Gotovinu. "Mi nemamo nijedan razlog da Gotovinu štitimo, ali mislim da je Hrvatska posljednja zemlja u kojoj bi on danas tražio utočište. Usprkos svemu, do 17. ožujka ćemo doznati gdje se nalazi Gotovina. Ako je u Hrvatskoj, sigurno ćemo ga uhapsiti i izručiti, a ako nije - imat ćemo dokaze gdje se nalazi", kazao je hrvatski predsjednik.

Pročitajte više