Mesić: General Gotovina je povukao ključan potez

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić ocijenio je u razgovoru za "Večernji list" da je general Ante Gotovina intervjuom za tjednik "Nacional" učinio taktički pomak te da je on nakon toga reagirao.

"Iz intervjua u Nacionalu bilo je vidljivo da Gotovina priznaje Haaški sud i da mu nije bilo omogućeno da razgovara s haaškim istražiteljima. Sada se javljaju neki dušobrižnici i kažu da je on znao da ga traže. Kako to da to sada kažu, a nisu to govorili prije?", rekao je Mesić.

Na novinarsku primjedbu da je i tužiteljica Carla del Ponte kazala da je znao, da mu je preko različitih medijatora slala poruke, Mesić je ustvrdio da je "ona to dobila iz druge ruke". "Nema nikoga iz njezina najbližeg okruženja, ni jednog njena istražitelja za kojega bi se moglo reći da je razgovarao s Gotovinom i da je Gotovina odbio razgovarati s istražiteljima i Sudom. Ona kaže kako je dobila poruku da se on ne želi susresti s istražiteljima, a to je nešto drugo", rekao je Mesić.

Istaknuo je da se "založio za to da mu se omogući razgovor, a kako će to biti, s istim ili promijenjenim statusom, s istražiteljima ili sucima, u Zagrebu ili Haagu, to je pitanje Suda i ja na taj dio ne utječem". "Ali ako se netko dobrovoljno javi, onda on nije uhvaćen u zamku, ako dođe u ured, onda više nije bjegunac (...)", kazao je, uz ostalo, Mesić, ocijenivši kako "nisu u redu izjave da će Gotovina biti odmah uhićen ako se pojavi u njegovu uredu".

"Haaški sud, nakon njegove predaje, može reći smatra li ga i dalje bjeguncem ili je njegova pojava omogućila da se povuče tjeralica", rekao je Mesić i dometnuo da je za to da se sve rješava u skladu sa zakonom, ali ne i ultimativno.

Na pitanje što bi učinio da Gotovina dođe u njegov ured, odgovorio je da njegov "ured mora obavijestiti Vladin Ured za suradnju s Haaškim sudom da se Gotovina dobrovoljno pojavio, a oni neka onda s tribunalom rješavaju treba li ostati tjeralica i kako dalje voditi cijeli slučaj".

Mesić je istaknuo da inzistira na političkom i pravnom rješavanju tog pitanja, na čemu inzistira i Vlada.

Predsjednik je, uz ostalo, izjavio da je u razgovoru s tužiteljicom del Ponte rekao da Gotovini treba omogućiti ono što mu bivša vlast nije omogućila, a to je saslušanje. "Mislim da bi to moglo biti i u Zagrebu. Predložio sam da se Gotovina, kad se pojavi u Zagrebu, ovdje sasluša, a ne da ga samo prebace u Haag. Smatram da nema razloga da ga se ne sasluša, a ako ostane sumnja ili nedoumica, onda neka ide u Haag. No, o tome što se može i kako izvesti odlučit će tužiteljica", drži Mesić.

Predsjednik je ocijenio da general Gotovina danas ima veliku priliku "objasniti i gdje je bio i što je radio".



Pročitajte više