Mesić: Gotovina nije u Hrvatskoj, ako Carla del Ponte ima drugačiju informaciju neka nam kaže

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izrazio je uvjerenje da će situacija između RH i Haškog suda biti "sasvim drukčija" kada se realizira akcijski plan u šest točaka koji je premijer Ivo Sanader ponudio na prvom sastanku radne skupine EU-a za Hrvatsku održanom u utorak u Luxembourgu.

"Kada se realizira akcijski plan koji je premijer ponudio mislim da će situacija između nas i Den Haaga biti sasvim drukčija", rekao je Mesić novinarima na marginama konferencije "15 godina tranzicije u jugoistočnoj Europi: Odgovornost i utjecaj medija" koja se održava u četvrtak u Zagrebu.

On je rekao da se u tom planu, koji bi trebao pomoći da se što je brže moguće riješi slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine i tako ostvari potpuna suradnja s Haškim sudom, "radi o tome da ćemo provesti sve one radnje koje smo propustili u dosadašnjem periodu".

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u intervjuu za Večernji list, objavljenom u četvrtak, da je Sanader predstavio "plan čija će primjena zahtijevati dugo, dugo vrijeme". On je ocijenio da je to "korak u pravom smjeru".

"Kao što rekoh, to je korak u pravom smjeru, ali tek ga treba provesti i treba vidjeti rezultate njegove provedbe. U načelu, mislimo da je to plan koji bi, ako se ispravno provede, mogao pokazati neke rezultate", rekao je Solana nakon završetka sastanka radne skupine EU-a, čija je zadaća procijeniti surađuje li RH u potpunosti s Haškim sudom.

Puna suradnja uvjet je za početak pristupnih pregovora EU-a i Hrvatske, koji su odgođeni 16. ožujka zbog neriješenog slučaja generala Gotovine.

Upitan da komentira najvjerojatniju novu odgodu početka pregovora, predsjednik Mesić je rekao da se ne treba vezati za datume te da vjeruje da će Hrvatska u jednom kraćem vremenskom razdoblju uspjeti vratiti svoju vjerodostojnost i da će pregovori ipak početi.

"Ja vjerujem da ćemo uspjeti u jednom kraćem vremenu, teško je reći do kojeg datuma - ja uvijek kažem nemojmo se vezati za datume - da ćemo uspjeti povratiti našu vjerodostojnost i da će pregovori ipak početi", rekao je Mesić.

Hrvatska mora usvojiti standarde i provesti reforme kako bi harmonizirala zakonodavstvo sa zemljama članicama EU-a i, kako je rekao Mesić, sada je najvažnije da se obavi taj posao.

Što se tiče četiri nove optužnice za nepoštivanje ICTY-a koje su stigle u Hrvatsku zbog otkrivanja iskaza zaštićenog svjedoka na suđenju Tihomiru Blaškiću tijekom 1997. i 1998. godine, Mesić je rekao da optužnice nije vidio i da ih stoga ne može ni komentirati.

"To je samo dokaz da ili ljudi ne prate što se događa na Tribunalu u Den Haagu ili jednostavno nisu dovoljno profesionalni", dodao je.

Na pitanje novinara da komentira izjavu glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte da je general Gotovina u Hrvatskoj, predsjednik je kazao da bi volio doći do informacija kojima raspolaže Del Ponte.

"Naime, i premijer i ja dobivamo iste informacije od istih izvora. Uvjereni smo da su poduzete sve mjere koje su uobičajene, koje su zakonom dozvoljene, i na temelju tih informacija mi tvrdimo da nema generala Gotovine u Hrvatskoj - prema informacijama koje mi imamo. Ali, ako Carla del Ponte ima neku drugu informaciju bilo bi dobro da nam kaže", rekao je.

"Mislim da Ante Gotovina nije smio dozvoliti da se on stavlja u kontekst s Mladićem i Karadžićem jer ipak se radi o sasvim drugoj osobi, drugom ambijentu u kojem je general Gotovina djelovao.

Zato sam ja uvijek računao, uvijek pa i do danas, da će on shvatiti situaciju u kojoj se nalazi, u kojoj se nalazi i Hrvatska i da će odgovoriti na pitanja", rekao je dalje hrvatski predsjednik. To sam od njega očekivao i intimno još očekujem, dodao je.

Govoreći o radu obavještajnih službi, Mesić je rekao da se u njima sada provode reforme te da sve tri službe imaju zadatak da daju svoj prijedlog za poboljšanje njihova djelovanja. Nakon toga će biti donijeta odluka o tome je li potreban novi zakonski tekst ili izmjene i dopune zakona o obavještajnim službama, kazao je.

Upitan o propustima državnog aparata o slučaju Gotovina, Mesić je rekao da Hrvatska u slučaju propusta koji nisu ušli u zastaru mora izvršiti sve što je potrebno.

Pročitajte više