Mesić: Hrvatska Vlada i ja nemamo drugačiji pristup napadu na Irak

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u subotu da on i hrvatska Vlada nemaju drugačiji pristup savezničkom napadu na Irak ali da svaka od strana na različiti način taj stav interpretira.

Predsjednik Mesić tako je komentirao subotnju izjavu premijera Ivice Račana da Vlada nije konzultirana o sadržaju njegova nedavnog obraćanja javnosti povodom početka rata u Iraku.

Mesić je u tom govoru ocijenio nelegitimnim saveznički napad na Irak jer ga nisu odobrili Ujedinjeni narodi (UN), dok je Račan napad ocijenio neverificiranim od strane UN-a.

"Ne radi se o nikakvom nesporazumu ili sukobu (...), čak niti u naznakama nema različitog pristupa ali ne upotrebljavamo svi istu retoriku", ustvrdio je Mesić zamoljen za komentar Račanove izjave, prigodom subotnjeg susreta s građanima u njegovom Uredu.

Dodao je da su svi sudionici vanjske politike ranije dogovorili zajednički stav koji sada zastupaju pa nema nikakva nesporazuma.

Odgovarajući novinarima na pitanja o hrvatskom stavu prema napadu na Irak, predsjednik Mesić je rekao da bi Hrvatska podržala napad da je Vijeće sigurnosti odobrilo akciju jer bi u tom slučaju bila legitimna.

No, odbio je iznijeti procjenu bi li Hrvatska podržala akciju bez odobrenja UN-a, u slučaju da režim Sadama Huseina uporabi biološko i kemijsko oružje.

Izrazio je nadu da takva oružja, čije postojanje unatoč indicijama još nije dokazano, neće biti uporabljena.

Procijenio je da će rat u Iraku trajati ovisno o tome koliko će trajati organizirani otpor.

"To je kristalizirana diktatura i pretpostavlja se da bi trebalo doći do njezina pucanja i prestanka otpora ali vidjet će se hoće li udarac biti zadan na pravo mjesto", rekao je Mesić.

Ujedno je izrazio nadu da će rat završiti što prije i sa što manje žrtava.

Pročitajte više