Mesić: Hrvatskoj ne trebaju dogovori među strankama po nacionalnom ključu

HRVATSKA je odavno riješila svoje nacionalno pitanje i ne trebaju joj politički dogovori stranaka koji se temelje na nacionalnom ključu, već koalicije treba raditi na bazi političkih programa, rekao je danas hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon sudjelovanja u radu Foruma njemačke zaklade Bertelsmann o perspektivama zemalja europskog jugoistoka na putu u EU.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentira uspostavu jednonacionalne koalicije lokalne vlasti u Kninu, Mesić je rekao kako su sve stranke osnovane na bazi hrvatskog zakona, hrvatske stranke, i da u dogovore ulaze na temelju međusobnog afiniteta.

"Ja bih isključio da to bude dogovaranje s nacionalnim predznakom. Nama ne trebaju nacionalni predznaci, mi smo svoje nacionalno pitanje odavno riješili", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik ustvrdio je kako se ne smije dopustiti da dođe do međunacionalnog sukobljavanja ustvrdivši kako "ne može uspjeti nijedan projekt na bazi nacionalnosti", što se odnosi i na situaciju u Vukovaru.

Mesiću je bilo postavljeno i pitanje da prokomentira rušenje "Zida boli" u Selskoj ulici osobito s obzirom na činjenicu da se to provodi bez znanja veteranskih udruga Domovinskog rata koje se tome snažno protive.

"Ja ću opet reći nešto zbog čega će me neki kritizirati. Smatram da taj zid ne može beskrajno ostati na ulici i da se za njega treba naći trajno rješenje", rekao je Mesić novinarima.

"Na svakoj cigli u tom zidu piše ime i on je u vrijeme rata imao svoju funkciju jer je značio poruku da se zaustavi rat, ali je tu ulogu ispunio", rekao je Mesić.

Iznio je prijedlog da se cigle s imenima ljudi koji su, kako je rekao, "obranili Hrvatsku" ugrade u trajni spomenik žrtvama rata, po uzoru na američki spomenik holokaustu kako bi se svake pojedine žrtve mogli sjećati svakodnevno, ali na prikladniji način.





Pročitajte više