Mesić i Rončević o POA-i i navodnim seksualnim napastvovanjima u HV-u

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić najavio je da će večeras sastati s premijerom Ivom Sanaderom zbog slučaja ravnatelja Protuobavještajne agencije (POA) Joška Podbevšeka.

Ne vjerujem izvješću u kojem stoji da nisam bio razlog obrade POA-e, to su stare isprike, odgovorio je Mesić na novinarsko pitanje vjeruje li premijeru Ivi Sanaderu koji je rekao da obrada POA-e nije bila usmjerena protiv predsjednika države.

Sanader je dobio takvu informaciju i izvješće, no ne vjerujem izvješću, to su stare isprike, rekao je Mesić novinarima nakon proslave 13. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane.

Odbio je komentirati medijske natpise prema kojima je već dogovoreno novo ime šefa POA-e, rekavši da su to samo nagađanja te da će svoj prijedlog reći premijeru.

O navodnim slučajevima seksualnog zlostavljanja u Hrvatskoj vojsci i zapovjedi da se ti navodi ispitaju, rekao je da je razgovarao s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga, generalom Josipom Lucićem te da će svaki učiniti svoj dio obaveze.

Na pitanje novinara o navodnom silovanju u misiji ISAF u Kabulu, kako je pisala Slobodna Dalmacija, Ministar Rončević novinarima je rekao da "odgovorno tvrdi da silovanja nije bilo", te "da nema zataškavanja".

Dodao je da je zabilježen jedan incident među hrvatskim vojnim policajcima u mirovnoj misiji ISAF u Kabulu i da je u procesu.

Na upit o kakvom je incidentu riječ Rončević je kratko rekao da je bilo nesporazuma oko korištenja sanitarnih prostorija. To se dogodilo u petom, od šest mjeseci koliko traje jedna misija, a tada se javljaju tenzije, ocijenio je Rončević, dodajući kako se upravo zbog toga, a u skladu s finacijskim mogućnostima razmišlja o skraćivanju roka boravka u misiji na tri mjeseca. To je, i preporuka nekih ljudi koji imaju više iskustva u misijama tog tipa, rekao je.

Ne želim prejudicirati odluku vojnostegovnog suda. Ukoliko se pokaže da je bilo kršenja stege odluka se mora donijeti, rekao je ministar.

Zamoljen da komentira prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH Josipa Lucića da se skine odluka tajnosti sa svih dokumenata u vezi s navodnim zlostavljanjima, Rončević je rekao da se sve stvari rade zajednički te da su jedna kuća.

Naglasio je da se bez argumenata stvara vrlo ružna slika i ponovio poziv da se MORH-u jave svi koji imaju bilo kakvih informacija, dokaza i argumenta.

Ne isključujemo mogućnost da se takvo što može dogoditi jer u sustavu ima više od 20 tisuća ljudi, ali smo ih, ako ih ima, spremni sve ispitati i izvjestiti javnost.

Na upit hoće li dati ostavku ako se navodi medija o seksualnim zlostavljanjima pokažu istinitim, Rončević je rekao da se osjeća odgovornim te navode ispitati, ali i napomenuo da je riječ o navodnim događajima prije njegovog mandata za koje se ne osjeća odgovornim.

Foto: FAH

Pročitajte više