Mesić: Kosor ušla u HDZ jer je u Tuđmanu prepoznala oca

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako očekuje da će se predsjednički izbori održati najvjerojatnije 2. siječnja iduće godine, a izborna kampanja će početi 30 dana ranije.

Vjerujem da bi moja pobjeda u prvom krugu bila logična s obzirom na učinjeno u proteklom razdoblju, s čime sam inače zadovoljan, rekao je Mesić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu". Smatra kako je važno biračima poslati poruku što namjerava učiniti dobije li novi mandat.

Također je izrazio uvjerenje da će za njega glasovati mladi - jer se, obrazložio je, zalaže za otvaranje radnih mjesta i kvalitetno obrazovanje, potom žene jer je za ravnopravnost spolova, zaposleni jer smatra da trebaju imati motivirajuće plaće, ali i umirovljenici jer će gospodarski rast, za koji se također zalaže, omogućiti i njima porast mirovina.

Tvrdi kako nije iznenađen brojem protukandidata, te dodaje da imaju različite motive za nastup na izborima. Izrazio je uvjerenje da bi predsjednička kampanja bila puno oštrija da je za HDZ-ovog kandidata izabran Andrija Hebrang umjesto Jadranke Kosor.

Govoreći o svojoj protukandidatkinji Kosor, uz ostalo, je rekao da se tek 1995. uključila u HDZ i nije nikada tvrdila da se uključila zato što prihvaća program HDZ-a i zato što smatra da HDZ može riješiti neke hrvatske probleme nego zato što je u pokojnom predsjedniku Tuđmanu prepoznala oca, pa onda tražila oca, pa našla stranku. To je nešto što nije neka težina niti za sam HDZ niti za birače koji će čvrsto prihvatiti kandidata, jer prije svega treba dati poruku što možeš i što treba napraviti u ovoj zemlji. Jer ako kažeš kud Sanader tu i ja onda je teško dobiti vođu koji će slušati nekog drugog, jer je gospođa inače rekla da je ona za čvrstu ruku. E sad tko je ta čvrsta ruka, upitao je Mesić.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako smatra da bi za demokraciju u Hrvatskoj bio korak natrag kada bi HDZ, uz predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade imao i predsjednika države, jer bi tada bilo pitanje tko bi i faktično bio predsjednik države.

U kampanji, za koju drži da će biti kratka, namjerava potrošiti daleko manje novca nego u prethodnoj, odnosno oko dva milijuna kuna. Najavio je da će za potporu svojoj predsjedničkoj kampanji prihvatiti samo ona sredstva koja će transparentno stići na njegov račun. U njegovu će izbornom stožeru biti zasigurno nezavisni ekonomist Mladen Vedriš i požeški gradonačelnik SDP-ovac Zdravko Ronko. Izborni slogan još nema, ali vjeruje da će biti primjerice, Hrvatska može bolje.

Pročitajte više