Mesić: Mandat za sastavljanje Vlade onome tko dokaže da ima najviše zastupnika

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da će mandat za sastavljanje nove Vlade povjeriti izbornom pobjedniku koji mu na temelju "nekakvog ugovora, koalicijskog sporazuma" dokaže da će imati najveći broj zastupnika u parlamentu.

Predsjednik Mesić to je izjavio za ovotjedno izdanje tjednika "Globus", odgovarajući na upit kome će, kao predsjednik države, povjeriti mandat za sastavljanje nove Vlade - predsjedniku stranke koja na izborima osvoji najveći broj glasova ili stranačkom čelniku koji uz sebe ima pobjedničku koaliciju.

Predsjednik Mesić kaže da izborni pobjednik može biti i stranka koja će imati najveći broj zastupnika, ali da njezin predsjednik mora ugovorom ili koalicijskim sporazumom dokazati da njegova stranka ima podršku koalicijskih partnera, a time i većinu u parlamentu.

"Mandat ću povjeriti točno onome kako je navedeno u Ustavu - izbornom pobjedniku. To je onaj tko bude dokazao da je izborni pobjednik, da ima najveći broj zastupnika u parlamentu. Mora doći s dokazom da je on izborni pobjednik i reći evo ga, toliko imam ja, toliko moji koalicijski partneri, mi smo izborni pobjednici", ustvrdio je Mesić.

Pojasnio je da izborni pobjednik ne mora uvijek biti stranka koja je na izborima dobila najveći broj glasova, jer, teoretski, može osvojiti samo deset posto glasova.

"Imamo 88 stranaka i svaka nešto uzme. Može li onda stranka koja ima najviše, ali samo tih deset posto, biti izborni pobjednik", upitao je Mesić.

Hrvatski Ustav u članku 97. propisuje da Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Na upit smatra li da bi, zbog prognoza o tijesnoj izbornoj pobjedi SDP-a ili HDZ-a, pregovori oko sastavljanja nove Vlade mogli potrajati do proljeća, Mesić je odgovorio kako vjeruje da će nova Vlada biti sastavljena još u ovoj godini. Po njegovu mišljenju, odaziv birača bit će relativno visok, a time i sigurnost da će na vlast doći one stranke koje građani žele.

Pročitajte više