Mesić: Ne znam tko bi i kada mogao dobiti haašku optužnicu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić u vezi s jučerašnjom izjavom glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte o mogućnosti podizanja novih optužnica protiv hrvatskih državljana, kazao je da i on, "kao i hrvatska javnost, raspolaže s informacijom da postoji mogućnost da dobijemo još koju optužnicu, odnosno neki naši građani."

"Hoće li je dobiti i kada, ja to ne znam. Sve znate isto kao i ja", izjavio je Mesić novinarima prigodom današnjeg obilaska Uskrsnog humanitarnog sajma u Gajevoj ulici.

Na novinarsko pitanje kako komentira činjenicu da je glavna haaška tužiteljica del Ponte u istu kategoriju (haaških optuženika) svrstala generala Antu Gotovinu te Ratka Mladića i Radovana Karadžića, Mesić je odgovorio kako misli "da ih nije stavila na istu razinu, nego da je samo rekla ono što Haaški sud potražuje".

"Koliko će tko biti kriv i hoće li uopće biti kriv, to je pitanje suda. To nije izjednačavanje, nego samo procedura koja se mora obaviti", rekao je Mesić.

Ponovio je svoju tvrdnju da bi general Gotovina najveću uslugu napravio sebi, Hrvatskoj i Hrvatskoj vojsci kada bi odgovorio na pitanja suda. "U sličnoj je poziciji bio general Stipetić, odgovorio je na pitanja i dalje radi svoj posao", rekao je Mesić.

Predsjednik nije želio komentirati slučaj suspenzije županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge, jer, kako je rekao, nije upoznat s činjenicama koje su državnog odvjetnika vodile da poduzme tu mjeru. "On će (Canjuga) vjerojatno tijekom procedure odgovoriti o čemu se radi", dodao je Mesić.

U vezi sa zajedničkim nastupom predstavnika državnog odvjetništva i MUP-a, kojemu se usprotivila oporba, te najave odlučnije borbe protiv korupcije, Mesić je rekao kako je demokratsko pravo oporbe da se s time ne slaže. Policija i državno odvjetništvo trebaju surađivati, jer imaju isti cilj - otkrivanje kaznenih djela i njihovih počinitelja. To je posao na kojem moraju surađivati, međusobno ne miješajući nadležnosti, istaknuo je Mesić.

Upitan o inicijativi za sastavljanje tima od deset stručnjaka koji bi svojim radom trebali pridonijeti bržem ulasku Hrvatske u Europsku uniju, Predsjednik je odgovorio da ne zna o kojim je osobama riječ, ali da je sasvim jasno da taj posao trebaju obaviti stručni ljudi.

"Potrebno je odgovoriti na velik broj pitanja i tamo gdje još nismo blizu europskim standardima treba predložiti mjere kako bi se što prije postigao", kazao je Mesić, dodavši da je to "odgovoran posao koji traži najmoralnije i najstručnije ljude, jer je to pitanje, ne samo njihove afirmacije, nego i interesa Republike Hrvatske".

Na novinarski upit hoće li pomagati HNS-u u predizbornoj kampanji s obzirom na to da se danas priključio uskršnjoj humanitarnoj akciji gradske organizacije te stranke za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju, Mesić je odgovorio da neće, ali da će uvijek podržati humanitarnu akciju, tko god je bude organizirao.

Predsjednik Mesić u pratnji supruge Milke, te HNS-ovih dužnosnika danas je obišao Uskrsni humanitarni sajam u Gajevoj ulici na kojem je i sam sudjelovao u prodaji prigodnih darova.

Pročitajte više