Mesić o posjeti Stojanovskog: Ako je netko odgovoran za zločin u Hrvatskoj, treba za to biti optužen

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić komentirao je danas posjet Hrvatskoj načelnika Glavnog stožera makedonske vojske Miroslava Stojanovskog, kojega se sumnjiči za sudjelovanje u razaranju Vukovara te je ocijenio da bi među zemljama, koje se smatraju prijateljskima, trebalo biti više koordinacije.

Ako postoji netko tko je odgovoran za bilo kakav zločin u Hrvatskoj, treba ga za to optužiti, a ne svaki put kada netko dođe, a bio je na položaju u jugoslavenskoj armiji i nije optužen, dovoditi pred svršeni čin, rekao je predsjednik Mesić nakon otvaranja 2. "Nordijskih dana u Hrvatskoj" na Zagrebačkom velesajmu.

Ne možemo ništa poduzeti kad nam dolazi ministar ili načelnik glavnog stožera koji dolazi u tim funkcijama, rekao je Mesić, te dodao, da nije u redu da se na ovakav način otvara slučaj, jer to može štetiti našim odnosima s Makedonijom. Ako je netko imao dokaze ili činjenice, trebao je s tim izaći prije, dodao je Mesić.

Upitan kako komentira najave revizije Daytonskog sporazuma, Predsjednik je rekao da je Dayton zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, što je tada bilo najvažnije, te kako je sada lako reći da se moglo više učiniti. Dodao je kako Dayton treba nadograditi kako bi se Bosna i Hercegovina osposobila za svoj strateški cilj, a to je ulazak u europske integracije.

O projektu Družbe Adria predsjednik Mesić je rekao da treba uvažavati mišljenje stručnjaka. Najlakše je reći - mi smo protiv toga, dodao je Mesić. No, svi trebaju naftu i plin. Stoga, istaknuo je, nužna je izrada strategije razvoja energetike.

Komentirajući provedbu natječaja o opremi Hrvatske vojske oklopnim vozilima, odnosno poziv tvrtke Patria Vladi, da osigura ravnopravne uvjete natječaja, Mesić je odgovorio, da je zadovoljan dosadašnjim prezentacijama, a da će o izboru oklopnih vozila odlučiti struka, pri čemu treba voditi računa o uključenosti hrvatskih poduzeća u njihovu izradu.

Predsjednik Mesić nije želio komentirati susret predsjednika Vlade Ive Sanadera s jednom, od tvrtki u natječaju, što je potaknulo javni istup Patrie.

Pročitajte više