Mesić od Vlade zatražio da utvrdi kriterije za "predsjedničke mirovine"

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić izjavio je danas, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavi", kako je Vladi predložio da utvrdi uvjete i propiše postupak za dobivanje tzv. predsjedničkih mirovina.

Umirovljenja odlukom Predsjednika Republike nisu bila dovoljno transparentna jer nisu bili potpuni kriteriji i postupak, kazao je predsjednik Mesić, dodavši da je stoga od Vlade zatražio da taj dio dopuni svojom odlukom.

Govoreći o "slučaju Čačija", Mesić je najavio da bi odluka o njegovu umirovljenju mogla biti povučena ako se u stegovnom postupku utvrdi da nije dolazio na posao u Ministarstvo obrane, a u isto je vrijeme u izbornoj kampanji bio šef osiguranja predsjednika HDZ-a Ive Sanadera.

Komentirajući prve postupke Sanaderove Vlade, Mesić je rekao da je Vlada položila ispit u tumačenju hrvatske politike inozemnim partnerima, a za ocjene poteza u zemlji, kako je rekao, treba još vremena.

Upitan koje se HDZ-ovo predizborno obećanje neće moći ostvariti u predviđenu roku, rekao je da je najteže pitanje raspodjele novca u proračunu za ovu godinu, jer je 80 posto proračuna unaprijed raspoređeno. "Sigurno se nikad ne može ostvariti sve što se obeća u predizbornoj kampanji, ali važan je trend koji Vlada provodi, te da ono što može učini što prije", dodao je. Ustvrdio je i da bi Vlada trebala vremenski odrediti kad će koje pitanje biti riješeno.

Na upit što misli o tvrdnjama nekih ministara da je Račanova Vlada ostavila velike dugove i potrošila dio novca namijenjena za ovu godinu, Mesić je rekao da takve tvrdnje ne bi trebalo objavljivati prije nego se "brojke točno utvrde". "Tek tada možemo raspravljati kakav je dug danas, a kakav je ostao 2000.", dodao je.

Današnji susret sadašnjeg i bivšeg premijera ocijenio je dobrim i najavio da uskoro sprema razgovor svih dosadašnjih premijera, čije iskustvo i prijedlozi, kaže, mogu koristiti premijeru Sanaderu.

Govoreći o suradnji s Haaškim sudom, Mesić je istaknuo da Hrvatska može očekivati nove optužnice.

Na upit misli li da će HDZ-ova Vlada predati generala Gotovinu Haagu odgovorio je da sve ovisi o Gotovini. "Ako Gotovina bude više vjerovao sadašnjoj Vladi, može pristati na odlazak u Haag i tamo iznijeti svoju obranu", kazao je Mesić.

Pročitajte više