Mesić odbio biti počasni građanin Sarajeva, oni ga i dalje žele: "Zaslužio je tu nagradu"

Foto: Hina

ZASTUPNICI u Gradskom vijeću Sarajeva izglasali su odluku da se bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću ove godine dodijeli titula počasnog građanina, unatoč činjenici da je sam Mesić u utorak odbio mogućnost prihvaćanja tog priznanja kompromitiranog uskraćivanjem te iste nagrade Orhanu Pamuku, jednom od najvećih književnika današnjice.

Mesić je u utorak poslao i pismo sarajevskom gradonačelniku Abdulahu Skaki (Stranka demokratske akcije, SDA), u kojemu ga je izvijestio kako ne želi prihvatiti priznanje koje je predmet politizacije, a izravni povod za to bivši hrvatski predsjednik je vidio u činjenici da je Povjerenstvo za izbor i imenovanja Gradskog vijeća titulu počasnog građanina Sarajeva najprije odlučilo dodijeliti nobelovcu Pamuku, pa je potom tu istu odluku promijenilo i odlučilo se za Mesića.

Bio je to rezultat pritisaka iz SDA da se nagrada ne dodijeli čuvenom književniku i to zbog njegova odnosa prema režimu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kojega Pamuk otvoreno kritizira, no Skaki ni Mesićevo pismo nije bilo razlog da ga on u srijedu ne predloži za nagradu, što je onda Gradsko vijeće poduprlo i to s 23:1 glas.

"Nije se odlučivalo između Pamuka i Mesića"

Takva je odluka donesena iako nitko nije mogao obrazložiti njeno utemeljenje s obzirom na to da je Mesićeva poruka bila potpuno jasna.

Predsjedatelj Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je tek kako je Mesić zaslužio nagradu, a Pamuk nije, a uz to je zamjerio drugima "zbog politizacije".


"Nitko nije oduzeo nagradu Orhanu Pamuku i nitko ne spori njegovo djelo. Iako je svjetski poznat pisac i nobelovac u obrazloženju (prijedloga) nije se moglo navesti što je Pamuk napisao i uradio za Sarajevo", bilo je objašnjenje Igora Gavrića, koji pripada Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, koji zajedno sa SDA čini vladajuću većinu u tom tijelu.

Gavrić je opovrgnuo da se uopće odlučivalo između Pamuka i Mesića.

Orhana Pamuka za počasnog građanina Sarajeva predložila je renomirana izdavačka kuća Buybook u suradnji s udrugom građana "Amadeus".

Pamuk je u travnju kada se obilježava dan Sarajeva trebao doputovati u taj grad i ujedno početi raditi na scenariju za film koji bi ovjekovječio čuveni koncert Sarajevske filharmonije, održan tijekom rata u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici, kojim je ravnao Zubin Mehta.

Pročitajte više