Mesić opovrgava izjave Miroslava Tuđmana o svom svjedočenju u Haagu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić opovrgnuo je danas izjave predsjednika HIP-a Miroslava Tuđmana, da je na temelju njegova (Mesićeva) svjedočenja u Haagu generalu Tihomiru Blaškiću, dosuđena kazna od 45 godina zatvora.

Miroslav Tuđman jučer je - demantirajući navode Blaškićeva odvjetnika Ante Nobila da je "Tuđmanova vlast zatajila dokumente ključne za Blaškićevu obranu" - rekao kako tadašnja hrvatska vlast "nije uskratila ni jedan dokaz o nevinosti generala Blaškića, već je angažirala u obrani vrhunske odvjetnike, među kojima i Nobila" te da su "neistiniti Nobilovi navodi o nedostupnosti HIS-ovih izvještaja Blaškićevoj obrani".

Predsjednik HIP-a također je kazao kako je predsjednik Mesić bio jedan od ključnih svjedoka optužbe protiv generala Blaškića" te da je "zbog njegova svjedočenje, i svjedočenja Paddya Ashdowna, o agresiji Hrvatske na BiH, Blaškiću prvostupanjskom presudom dosuđena tako visoka kazna od 45 godina zatvora."

Predsjednik Mesić danas je, nakon redovitog primanja građana u Uredu Predsjednika, naglasio da je u Haagu "ponovio ono što je javno govorio prije, i što govori i sada".

U Haagu je, kaže, posvjedočio da formalna odluka o prelasku Hrvatske vojske (HV) u BiH, u Hrvatskoj nikad nije donesena.

"Za prelazak HV-a izvan hrvatskih granica bila je potrebna javna odluka Predsjednika Republike i Hrvatskog sabora", rekao je Mesić.

Naglasio je da je, kao tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, na Haaškom sudu posvjedočio da takve odluke nije bilo.

"Naša vojska nije mogla prijeći granicu, a jesu li išle grupe ili pojedinci, tko je to organizirao i tko je za to odgovoran, neka utvrđuje sud", rekao je Mesić.

Na novinarski upit predsjednik Mesić komentirao je i izjavu Miroslava Tuđmana da se izvješća obavještajnih službi, pa tako i HIS-a, što ih izrađuju analitičar, ni na jednom sudu, pa ni na Haaškom, ne priznaju kao dokaz u kaznenom smislu.

"Ovaj Ured (Predsjednika) pomogao je da se dođe do određenih spisa, koje će procijeniti sudovi, a ne ja, ili sveznadar Tuđman", rekao je Mesić.

Dodao je kako je o Blaškiću u Haagu "samo rekao da ne zna ništa o njegovoj ratnom i životnom putu".

Pročitajte više