Mesić pomilovao ratnog zločinca iz Mostara

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić pomilovao je još jednog zatvorenika, a ovog puta radi se o 46-godišnjem Romeu Blaževiću, ratnom zločincu iz Mostara. Blažević je 2002. godine osuđen na tri godine zatvora, zbog ratnog zločina nad zarobljenicima i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Mesić je Blaževiću pomilovanjem smanjio vrijeme izdržavanja zatvorske kazne za šest mjeseci. Nakon što je Blaževiću presudu potvrdio i Vrhovni sud BiH, on je izbjegao odlazak u zatvor bijegom u Hrvatsku, čije državljanstvo isto tako ima, piše Novi List.

Pobjegao u Hrvatsku nakon presude

Policija BiH za njim je tragala sve do travnja ove godine, nakon čega se on ipak javio na izdržavanje zatvorske kazne, što je potvrdio i glasnogovornik mostarske policije Srećko Bošnjak. Blažević se na izdržavanje kazne javio u Hrvatskoj, što mu je omogućeno temeljem Sporazuma o transferu osuđenika između Hrvatske i BiH ali hrvatska Uprava za zatvorski sustav iz sigurnosnih razloga nije otkrila kad se točno Blažević pojavio u zatvoru.

Blažević je osuđen za premlaćivanje zarobljenika Rudolva Jazelića u zatvoru u Ljubuškom te je još jednog zarobljenika izudarao po glavi drškom pištolja. Krivim je proglašen i za prisiljavanje jedne zarobljenice da prijeđe neprijateljsku liniju kako bi vratila tijelo njegovog brata a on joj je u protivnom prijetio odrubljivanjem glave njezine djece ako to ne učini.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više