Mesić: požari na Hvaru katastrofalni, ljudski faktor nije zakazao

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić, koji je danas na Hvaru obišao dio opožarenog područja toga otoka na kojemu je izgorjelo gotovo tri tisuće hektara, izjavio je da su požari katastrofa za otok Hvar, ali i velika opomena svima te da u gašenju požara nije zakazao ljudski faktor.

"Ovo je katastrofa za otok Hvar, ali i velika opomena svima nama da se s požarima ne smijemo igrati. Ljudski faktor u gašenju požara na otoku Hvaru nije zakazao, ali pokazalo se da, unatoč svoj opremi, imamo premalo vatrogasne tehnike koja bi mogla zaustaviti vatrenu stihiju kada se pojavi na više mjesta", rekao je Mesić.

Istaknuo je da zaštiti od požara treba pristupiti planski te da bi na opožarenim površinama Hrvatske šume i privatnici, čiji su posjedi izgorjeli, trebali odmah ispiliti drva i pripremiti teren, ponajprije za sadnju maslina.

Država se, rekao je Mesić, mora uključiti i po pristupačnim cijenama odmah ponuditi sadnice maslina.

Na novinarsko pitanje treba li osnovati posebne vatrogasne stožere za koordinaciju gašenja požara, Predsjednik je odgovorio kako stožeri ne gase požare te da moramo shvatiti da nam nedostaje suvremene tehnike.

Jer, ustvrdio je Mesić, ljudi su i ove godine dali svoj maksimum u gašenjima požara.

Ocijenio je da bi svaki veliki otok u Hrvatskoj trebao imati bar jedan zračni traktor koji će biti stalno na otoku i dostupan u svakom trenutku.

Predsjednik Mesić je i zapitao zašto, na primjer, za vrijeme drugog požara na Hvaru u kojemu je izgorjelo više od 800 hektara borove šume, maslina i lavande, kanader ide čak u Zadar po gorivo, za što mu trebaju tri sata, kad bi se gorivo moglo uzeti i u Splitu, odnosno negdje bliže.

Ali, smatra Mesić, iz ovogodišnjih katastrofalnih požara svi smo izvukli dobre pouke, a osobito nadležne institucije.

Na pitanje hoće li država pomoći ljudima na Hvaru, odgovorio je kako smatra da država to treba učiniti, ali da je uvjeren kako nitko ne može nadoknaditi ukupnu štetu.

Osim toga, Mesić smatra da sada na izgorjelim prostorima treba saditi masline, a nikako ne borove, za koje je rekao da su "nesreća" ovih prostora te da ih treba istisnuti u korist maslinika.

Predsjednik Mesić obišao je požarima izgorjele površine u mjestima Vidikovac, Brusje, Selsa, Velo Grablje i Zaraće.

Gradonačelnik Hvara Zoran Domančić upoznao je predsjednika s manje poznatim pojedinostima o velikim požarima na tome otoku informirajući ga da je, primjerice, iz uvale Dubovica evakuirano 25 turista i svi stariji mještani.

Požalio se da je kanader došao u pomoć gasiteljima tek drugi dan nakon poziva, što je očit znak, rekao je Domančić, da je kanadera premalo jer je toga dana bilo još nekoliko velikih požara u Hrvatskoj.

Vatrogasni zapovjednik Hvara Mate Jeličić opovrgnuo je napise u dijelu medija da je itko napustio požarište na Hvaru za vrijeme gašenja vatrene stihije naglasivši kako nije istina da se požar nije gasio kontinuirano 24 sata. Rekao je također da je ogromnim naporima vatrogasaca požar zaustavljen kod Milne te da je vatrena buktinja u roku od 20 minuta prohujala kroz mjesto Selce gdje su izgorjele dvije kuće.

O spekulacijama u javnosti oko posuđivanja kanadera Crnoj Gori

Predsjednik Mesić izjavio je, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je Hrvatska posudila Crnoj Gori kanader u vrijeme kad su kod nas buktili požari, da je riječ o nama susjednoj zemlji te da moramo pomoći i spriječiti da požar ne prijeđe na hrvatski teritorij.

"Riječ je o nama susjednoj zemlji s kojom graničimo i moramo spriječiti, odnosno pomoći koliko možemo, da požar ne prijeđe na naš teritorij", kazao je Predsjednik primijetivši kako se oko posuđivanja kanadera Crnoj Gori sada dosta spekulira u hrvatskoj javnosti.

Na novinarski upit je li u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja, predsjednik Mesić je odgovorio da "čim završe jedni izbori, odmah počinje predizborna kampanja za nove". Odnosno, dodao je, predizborna kampanja je kontinuirana.

Pročitajte više