MESIĆ: PREUSTROJ HRVATSKE VOJSKE obavljen na najbolji način

Predsjednik države Stjepan Mesić danas je u Divuljama posjetio Četvrti korpus Hrvatske kopnene vojske i Državni vatrogasni operativni centar MUPa Republike Hrvatske i nakon susreta sa zapovjednicima i prikaza rada vojske i vatrogasaca izjavio novinarima kako je vrlo zadovoljan viđenim te da je preustroj Hrvatske vojske, koji je bio potreban neovisno o ulasku u NATO, obavljen na najbolji način.

"Kad se završi rat, kako smo mi završili Domovinski rat, mora se obaviti preustroj vojske", rekao je predsjednik Mesić, dodavši kako jedino nije zadovoljan onima koji su preuzeli objekte koji vojsci nakon preustroja više nisu bili potrebni, jer te objekte nisu osposobili na korist gospodarstvu i pučanstvu.

Naveo je primjer splitske vojarne u Dračevcu, koja je prije dvije godine predana lokalnoj upravi na upravljanje te ponovno vraćena MORH-u, ali nije iskorištena i stoji prazna, ali MORH mora voditi računa o njezinu održavanju.

Predsjednik je istaknuo kako je vrlo zadovoljan posjetom Zapovjedništvu Četvrtoga korpusa, gdje mu je predstavljena suradnja s vojnim postrojbama, specijalnim i dragovoljnim vatrogasnim postrojbama.

"Ove su godine bile izvrsno usklađene vojne postrojbe i vatrogastvo te su već spašena mnoga dobra od požara", istaknuo je, dodavši kako se ne moramo bojati vatrenih stihija.

Na novinarski upit predsjednik Mesić je odgovorio da je Hrvatska lojalna članica Ujedinjenih naroda i antiterorističke koalicije te da želimo biti korisni u borbi protiv globalnog terorizma.

No, u takvim akcijama, kako je dodao, Hrvatska će sudjelovati, po svojim mogućnostima, samo kad ih organiziraju Ujedinjeni narodi. Glede ruskoga klirinškoga duga Hrvatskoj od 185 milijuna dolara Mesić je izjavio kako Hrvatska želi da se taj novac uloži u termoelektranu, a što ostane u ruske zrakoplove i razminiranje.

Na upit jesu li njegova putovanja po Hrvatskoj povezana s predsjedničkom kampanjom rekao je kako su sav njegov rad i odluke od prvoga dana izborna kampanja.

Predsjednika Mesića je o ustroju rada i Četvrtoga korpusa Hrvatske kopnene vojske izvijestio zapovjednik Korpusa brigadni general Mate Obradović, a pomoćnik glavnoga vatrogasnog zapovjednika za obalu Tomislav Vuko o radu Državnoga operatovnog vatrogasnog zapovjedništva i suradnji s Oružanim snagama.

Predsjednika Mesića su, kad je došao u Divulje, dočekale postrojene postrojbe kopnene vojske i zrakoplovstva, smještene u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama, te pripadnici vatrogasnih postrojba u Divuljama.

Predsjedniku je države prijavak podnio načelnik Stožera Četvrtoga korpusa brigadir Milan Perković.

Osim Divulja predsjednik Mesić posjetio je žrnovnički DVD i razgovarao s Upravom i članovima toga društva.

(Hina) xmerc ymc

Pročitajte više