Mesić prošle godine u Jasenovcu: "Ako netko govori kao ustaša, onda je ustaša"

Foto: Screenshot Youtube

NA YOUTUBEU je izašla snimka bivšeg hrvatskog predsjednika i počasnog predsjednika Saveza antifašista, Stjepana Mesića, na kojoj on relativizira logor u Jasenovcu, nazivajući ga, između ostalog, "radnim pogonom".

Bezbrižna Mesićeva rasprava, zabilježena na snimci, navodno datira iz 1992. godine.

Drukčija retorika

Međutim, bivši predsjednik države koja je nastala na antifašističkim načelima, i osoba koja se pobrinula da do kraja iskoristi beneficije bivšeg predsjednika, prošle godine je održao ponešto drugačiji govor u Jasenovcu, na komemoraciji žrtvama. Istom onom kojeg je nazvao "radnim pogonom".

Tada je rekao kako želi odati počast svim nevinima pobijenima u najvećem i najstrašnijem logoru ustaške tzv. Nezavisne Države Hrvatske, ali i reći pravu istinu o Jasenovcu i o Pavelićevoj državi.

"Šutjeti o Jasenovcu, šutjeti danas, to ne bi značilo samo izbjegavati osudu ovdje počinjenih zločina. To bi bilo ravno samoubojstvu demokratske, na antifašizmu zasnovane hrvatske države", rekao je Mesić.

Strastveni, suprotni govor

Mesić je tako, u zanosu nastavio govor:

"Logor u Jasenovcu u koji su ljudi dopremani i gdje su ubijani, samo i isključivo zbog nacionalnosti ili vjere, kao i zbog drugačijeg svjetonazora, bio je izraz ustaške, a ne hrvatske, nego ustaške politike", kazao je. To je, ustvrdio je, bila zločinačka politika, dok se danas, kaže, vodi politika sakrivanja, negiranja, ili u najmanju ruku relativiziranja tih zločina, uz neskriveno obnavljanje idejne osnove ustaške zločinačke države".

Da ironija bude još veća, dodao je:

"Ako netko govori kao ustaša, ako zastupa i promiče ideje što su ih zastupali ustaše, ako ističe njihovo znakovlje i simbole, ako pjeva njihove pjesme, onda je on ustaša. I zato nije nikakvo pretjerivanje, a još manje laganje, ako se kaže, da se nad današnju Hrvatsku nadvio ustaški zloduh".

"Kad stvari postavimo na pravo mjesto"

Mesićevo izlaganje se nastavlja:

"Tek onda, kada bez i najmanje rezerve, stvari postavimo na njihovo mjesto, tek onda kada uklonimo i najmanju sumnju o tome tko je stajao na pravoj, a tko na krivoj, zločinačkoj strani u Drugom svjetskom ratu, riješit ćemo se i podjela i opterećenosti prošlošću".

Nakon što su mu nekoliko puta strastveni govor prekinuli burnim pljeskom, Mesić je, u izjavi novinarima, prokomentirao da je poznato što se dogodilo u Drugome svjetskome ratu:

"Neki sad to žele promijeniti i prikazati one koji su bili na pogrešnoj strani, da su bili na pravoj strani i falsificirati povijest. A to je nemoguće. U povijesti se dogodilo samo ono što se dogodilo i nikakvi filmovi i izmišljotine ne mogu promijeniti povijest".

Počasni predsjednik Saveza antifašista


Bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni predsjednik Saveza antifašista, prošle je godine u Jasenovcu, za svaki slučaj dodao:

"Ako to ne učinimo, izdali smo žrtve kojima se danas klanjamo, kao i sve one hrabre borce Narodno-oslobodilačkog pokreta koji su dali živote za Hrvatsku bez ustaštva...izdali smo i sve one koji su u devedesetim godinama stali na branik Hrvatske, jer oni u golemoj većini ovakvu Hrvatsku nisu željeli".

Pročitajte više