Mesić: S Josipovićem je pobijedila europska Hrvatska

"ČESTITAM predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i mogu samo konstatirati da je pobijedila demokracija i europska Hrvatska, vrijednosti koje vrijede i u Europi kojoj mi težimo", kazao je u svom obraćanju naciji aktualni predsjednik Stjepan Mesić.

 "Vjerujem da će Josipović ispuniti svoj program na dobrobit svih nas i Europe kojoj ćemo se uskoro pridružiti", kazao je predsjednik.

Mesić je kazao kako je nazvao Josipovića onda kad je bilo sigurno da se rezultat više neće mijenjati, odnosno da će ostati onaj "koji je došao iz poluslužbenih krugova". "Tada sam mu rekao da ću mu čestitati službeno kada stignu službeni rezultati."

Mesić: Pred novim predsjednikom je velik posao

Mesić je ustvrdio i kako će uskoro morati razgovarati s Josipovićem: "Morat ću razgovarati s Josipovićem jer mu 18. veljače moram predati mandat, moramo se dogovoriti oko poslova koji su započeti, a moram mu prenijeti i neke poruke tek kad se nađemo", kazao je.

Aktualni predsjednik je ustvrdio kako je pred novim predsjednikom velik posao: "Treba učvrstiti odnose sa susjedima, razviti suradnju s njima koja je započeta, a nije dovršena, nastaviti pregovore te surađivati s Vladom na započetim poslovima kako bi se postigla kompatibilnost sa zemljama Europske unije", ustvrdio je Mesić dodajući da novi predsjednik "mora nastaviti potražnju prema tržištima na kojima Hrvatska mora tražiti prolaz za svoje proizvode".

"Drugim riječima, Hrvatska mora proizvoditi", istaknuo je predsjednik, zaključujući kako proizvodnja znači i otvaranja novih radnih mjesta.

Teško je procijeniti što će biti s Bandićem

Na pitanje kakva politička sudbina očekuje Bandića nakon što je izgubio izbore, Mesić je kazao kako se Bandić sada vraća na svoje radno mjesto, mjesto gradonačelnika. "Ali kakvi će odnosi snaga biti u Poglavarstvu i Gradu, to je teško sada procijeniti", kazao je dodajući kako on nije najbolja adresa na koju je upućeno to pitanje.

Predsjednik je čestitao svima koji su izašli na izbore i pozvao sve građane da i na idućim izborima iskoriste svoje građansko pravo jer, kako je kazao, samo tada mogu prozivati one kojima su dali glas.

Pročitajte više