Mesić u četvrtak na regionalnom sastanku u Tirani

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić bit će nazočan Regionalnom sastanku o međuetničkom i međureligijskom dijalogu, koji će se u organizaciji UNESCO-a i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Albanije održati u četvrtak u Tirani, priopćio je Ured predsjednika.

Ovo je treći sastanak na najvišoj razini, nakon Pariza 2002. godine i Ohrida 2003. godine, na kojem će se raspravljati o mogućem doprinosu religije i multietničkog društva dijalogu među civilizacijama i kulturama.

Skup se održava pod nazivom "Razvoj međuetničkog i međureligijskog dijaloga kao značajnog faktora za stabilnost i napredak jugoistočne Europe".

Skup bi, uz predsjednika Mesića, trebao okupiti predsjednike još pet država jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije i Srbije i Crne Gore.

U radu skupa, koji će okupiti oko stotinu političkih i vjerskih vođa, stručnjaka i predstavnika međunarodnih i vjerskih organizacija iz čitavog svijeta, najavljeno je i sudjelovanje norveškog premijera Ljella Agnea Bondevika, kao i koordinatora Pakta o stabilnosti Erharda Buseka i osobnih predstavnika rumunjskog i austrijskog perdsjednika.

Predsjednik Mesić će, kako se predviđa, održati govor na plenarnoj sjednici, te imati nekoliko bilateralnih susreta s nazočnim šefovima država i vlada.

Pročitajte više