Mesić u Pečuhu, gradu gdje su mađarski Hrvati najbrojniji

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić i hrvatsko državno izaslanstvo posjetilo je u srijedu, trećeg dana službenog posjeta Mađarskoj, hrvatsku osnovnu školu i gimnaziju Miroslav Krleža u Pečuhu gdje živi najbrojnija hrvatska zajednica u toj zemlji.

Hrvatskog predsjednika, koji je u Pečuh stigao u pratnji pratnji svog domaćina, mađarskog predsjednika Ferenca Madla, dočekali su hrvatski generalni konzul u Pečuhu Ivan Bandić i ravnatelj osnovne škole i gimnazije Miroslav Krleža Gyorvari Gabor.

Procjenjuje se da u Pečuhu i okolici živi najbrojnija hrvatska zajednica u Mađarskoj - oko 15.000 ljudi.

Osnovnu školu i gimnaziju Miroslav Krleža polazi 225 učenika, a 64 ih je u učeničkom domu. U istoj zgradi osnovna škola i gimnazija djeluju od 1992. godine. Iz programa CARDS Europske unije, kako je najavljeno, izdvojit će se oko milijun i 200.000 eura za njezinu obnovu.

U Pečuhu također postoji i hrvatsko kazalište, jedno od rijetkih izvan domovine.

Predviđeno je da hrvatski predsjednik u srijedu posjeti i tvornicu porculana Zsolnay, te nazoči promociji mađarskog prijevoda svoje knjige "Jugoslavije više nema".

Na kraju svog posjeta Pečuhu predsjednik Mesić će obići i hrvatski klub "August Šenoa", čime će završiti trodnevni posjet Republici Mađarskoj.

Pročitajte više