Meteoalarm izdao nekoliko upozorenja, kakvo nas vrijeme čeka za vikend?

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

SPORADIČNE kiše uglavnom na moru, te na kopnu češćih snježnih pahulja, zrnaca i iglica, koje se gdjegod mogu i smrzavati u dodiru s tlom bit će ponegdje i u petak, pa i u subotu, na jugu Jadrana možda čak i poslije. No stabilizacija vremena je neprijeporna! Kao i slabljenje bure na sjevernom Jadranu, gdje će još i u petak biti nekih ograničenja u prometu. Mjestimice već za vikend te posebice u sljedećem tjednu ljubitelji sunca i za veljaču ugodne topline na moru i u gorju će uživati, a u nizinama će, barem nekima, ponovno biti dugotrajne magle i niskih oblaka.

U istočnoj će Hrvatskoj petak biti djelomice sunčan, ujutro ponegdje i maglovit. Najniža temperatura bit će uglavnom -3 ili -2 °C, a najviša između 1 i 3 °C, uz slab do umjeren istočnjak, prognozira HRT.

Prema zapadu manje vjetrovito, uz više oblaka, ponegdje čak i sasvim oblačno, osobito na Banovini i Kordunu, pri čemu su još, kao i danas, mjestimice moguće slabe oborine.

Njih će sigurno biti barem ponegdje u gorskoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati pahulje, a kiša je mjestimice moguća na sjevernom Jadranu, uglavnom na otocima i na zapadu Istre. Bura će slabjeti, ali će još i u petak ponegdje podno Velebita onemogućavati normalno prometovanje. Temperatura zraka u gorju od -3 do 2 °C, a u unutrašnjosti Istre i uz obalu ujutro od -1 do 4 °C, na otocima od 5 do 7 °C, poslijepodne pak između 8 i 12 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije toplije, uz obalu uz slabiji vjetar, a na otvorenome jači, uz koji će more biti i valovito. Bit će sunčanog vremena, ali još uvijek i dosta oblaka, iz kojih uglavnom na otvorenome i otocima može pasti malo kiše.

Slično i na jugu Hrvatske, gdje će u noći i ujutro još biti juga i istočnog vjetra, poslije sjeverozapadnog. Temperatura ujutro od 5 do 10 °C, poslijepodne od 12 do 14 °C.

Što nas čeka za vikend?

Sljedećih dana na kopnu manji pad jutarnje temperature i porast poslijepodnevne, osobito u gorju, što će u nizinama povećati učestalost magle i niskih oblaka. Bit će sve stabilnije, ali i dalje uz mogućnost povremenih mjestimičnih kapljica i pahulja, uglavnom u gorju, u subotu i dijelu središnje Hrvatske. Stoga je u prometu i dalje nužan oprez zbog moguće poledice.

Ni na Jadranu se tijekom vikenda i u ponedjeljak ne može jamčiti sasvim suho, osobito ne u subotu na sjevernom Jadranu, zatim na južnom. No, gdje je uopće bude, kiša neće biti ni česta ni obilna. Bura će nastaviti slabjeti pa samo rijetko podno Velebita još može biti jaka. Stoga će se tijekom sunčanih sati nekima činiti i toplije od 12, 13 °C, a još toplije i sunčanije bit će u sljedećem tjednu.

Meteoalarm je za danas na snagu stavio nekoliko upozorenja, Za područje Kvarnera na snazi je žuto upozorenje zbog moguće jake bure, dok je na području Velebitskog kanala na snazi narančasto upozorenje zbog jakog vjetra. Područje Gospića je pod žutim alarmom - moguća je ledena kiša koja će stvarati probleme u prometu.

Pročitajte više