Metković: Požar na odlagalištu komunalnog otpada

POŽAR koji je na odlagalištu komunalnog otpada "Dubravica" kod Metkovića planuo tijekom subote, 8. siječnja, tijekom današnjeg dana stavljen je pod kontrolu, izvijestio je u 17 sati Državni centar za obavješćivanje.

Unutar odlagališta gorilo je na stotine tona najrazličitijeg otpada uz neugodan miris i otrovne plinove koji su se širili prema Metkoviću.

Požarište je danas obišao i gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo koji je upozorio kako se na to odlagalište godinama odlaže otpad, ali se za sanaciju ništa ne poduzima. Najveći je problem, smatra gradonačelnik Metkovića, u cijelom tom slučaju određivanje lokacije središnjeg županijskog odlagališta, za što još nema rješenja budući da nitko na svom području ne želi odlagalište otpada.

Državni centar za obavješćivanje navodi da su komunalno poduzeće Metković i DVD (Dobrovoljno vatrogasno društvo) Metković prije nekoliko dana počeli deponij natapati vodom i na njega navoziti jalovinu, tako da je do danas poslijepodne dim minimalan i nema otvorenog plamena.

Navode da u komunalnom poduzeću ističu da je to "stari" problem jer je žarište požara na velikoj dubini brda smeća, koji se ponekad (kao i proteklih dana) više dimi kada se intervenira.

Državni centar za obavješćivanje izvijestio je da je o problemu obavijestio Inspekciju zaštitu okoliša, koja će izvršiti uviđaj i podnijeti izvješće.

Pročitajte više