Metla ministra Karamarka krenut će od krajnjeg juga Hrvatske

PRIGODOM nedavne inauguracije na mjesto ministra unutarnjih poslova Tomislav Karamarko najavio je kadrovske smjene te depolitizaciju policije. Iako Karamarko nije htio govoriti o imenima, saznajemo kako će prvi na listi za odstrel upravo biti čelnici u dubrovačkoj policiji.

Naime, javna je tajna kako središnjica u Zagrebu već dugo nije zadovoljna radom u dubrovačkoj policiji, posebice načelnikom Ivanom Krešićem, koji je na čelu dubrovačke policije od 21. srpnja 2004. godine, a slučaj Britt Lapthorne pokazao je definitivnu strelicu prema izlaznima vratima.

> Sedam razloga zašto treba smijeniti čelnike dubrovačke policije

"Za sada se razmatraju kandidati koji bi mogli doći umjesto Krešića, a prema svemu sudeći to neće biti nitko iz Dubrovnika, već će red morati napraviti netko izvana", rekao nam je naš izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova dodajući kako je Krešićev odlazak sasvim siguran, dok se za Ivana Kukriku koji trenutno obnaša mjesto zamjenika načelnika i glasnogovornika PU Dubrovačko-neretvanske još uvijek ništa ne zna.

Također, naš izvor nam kaže kako načelniku Kukriki nikada nije ponuđeno mjesto načelnika PU šibensko - kninske, kako su pisali neki mediji.

Cvikeri lovili Cvika

Četiri godine vladanja Ivice Krešića policijskim poslovima na krajnjem jugu Hrvatske svakako će osim slučaja Britt Lapthorne biti obilježeni i bijegom dilera Jakše Cvitanovića Cvika policajcima s Korčule. U strahu od daljnje blamaže dubrovačka je policija svojedobno pred zgradom suda u Dubrovniku postavila posebni odred policajaca prigodno nazvan "cvikerima", kako se slučajno ne bi dogodilo da se tada najtraženiji bjegunac sam preda istražnom sucu. Ta informacija koja je svojedobno objavljena u medijima nikad nije bila službeno i demantirana iz središta Vila Palme u Dubrovniku.

Također iza Krešića ostaje niz nerazjašnjenih slučajeva dizanja automobila u zrak, a tu je i nikada objašnjena provala u dom gradonačelnice Dubrovnika Dubravke Šuice koja se dogodila dok je bila pod zaštitom policije. Ruku na srce, provala se dogodila u vrijeme dok je bila izvan države, no svejedno nikad nije odgovoreno na pitanje kako je moguće da se provala dogodila dok je Šuica bila pod patronatom policajaca. Ne treba ni naglašavati kako provalnik nije uhvaćen, a ni detalji provale nikada nisu razjašnjeni.

Specijalci uz HDZ

No, svakako najveći gaf dubrovačke policije bio je otvoreno stajanje uz HDZ prigodom krize u Dubrovačko neretvanskoj županiji. Naime, slučaj je počeo kada se vijećnik HSP-a Mišo Veraja priklonio oporbi iz SDP-a, HNS-a, LS-a, HSS-a, HSU-a i nezavisne liste Stipe Gabrića Jamba, koji su odlučili srušiti HDZ-ovu županijsku vlast. U jeku političke afere o trgovini mandatima, kada je zasjedala skupština Županije dubrovačko neretvanske, specijalni odred policije upao je na Skupštinu na kojoj se HDZ grčevito borio za ostanak na vlasti.

Formalno, specijalna policija objasnila je svoj upad riječima da je netko dojavio kako se u vijećnici nalazi bomba. Oporba je tada u svojim izjavama za javnost izravno optužila dubrovačku policiju na čelu s načelnikom Ivanom Krešićem da potpomaže HDZ-ovu vlast te da su ih uz prijetnje specijalaca htjeli istjerati iz vijećnice.

Stoga nije ni čudno da će se pred Karamarkovom metlom među prvima naći upravo Krešić, posebice zbog toga što novi ministar unutarnjih poslova inzistira na depolitizaciji i stručnosti u policiji.

Ilko Ćimić
Foto: Sydney Morning Herald/Index

Pročitajte više