Metropolit Dedeić: Crnogorski i hrvatski narod tradicionalno prijateljski

Na Evanđeoskoteološkom fakultetu u Osijeku večeras je crnogorski akademik Vojislav Nikčević održao predavanje "Uloga i značaj jezika u etnogenezi naroda države i crkve" kojem je nazočio i arhiepiskop cetinski i metropolit crnogorske Pravoslavne crkve Mihailo Dedeić.

"Crnogorski i hrvatski narod ima tradicionalno prijateljske odnose", kazao je crnogorski metropolit Mihailo. Govoreći o stanju u Crnoj Gori, istaknuo je kako "Crna Gora nikada nije bila Srbija, premda je to bila osvajačka želja istih onih koji su htjeli osvojiti i Hrvatsku". Izrazio je uvjerenje da će crnogorska Pravoslavna crkva, koju ne priznaje Srpska pravoslavna crkva i koja je "želi potisnuti iz crnogorske povijesti, dokazati svoje mjesto u povijesnom hodu crnogorskog naroda".

Poželio je da i Crna Gora poput Hrvatske kao samostalna država uz pomoć Europske zajednice gradi svoju budućnost.

Akademik Nikčević istaknuo je kako je jezik svakog naroda, posebice malih naroda, bitan u očuvanju identiteta, kulture i povijesti. Podsjetio je da nema "srpske, hrvatske ili neke druge nacionalne vjere", nego da je vjera pravoslavna, katolička ili neka druga priznata vjera. Ocijenio je da se jedan narod ne može formirati bez svoga jezika.

Akademika Nikčevića predstavio je prof. dr. Stanislav Marijanović s Pedagoškog fakulteta u Osijeku, istaknuvši da je riječ o znanstveniku koji je o povijesti jezika, književnosti te o etnogenezama i etimologijama južnoslavenskih naroda i nacija objavio 14 knjiga i više od 300 znanstvenih i stručnih radova.

Rektor Evanđeosko-teološkog fakulteta u Osijeku prod. dr. Petar Kuzmič govorio je o značenju ekumenskog djelovanja svakoga pojedinca kao bitnom preduvjetu "ljepše sadašnjosti i budućnosti u multietničkim zajednicama". Osijek je najbolji primjer ekumenskog dijaloga, kazao je Kuzmič.

(Hina) vs mć

Pročitajte više