MI5 novači agente-homoseksualce

BRITANSKA obavještajna služba MI5 je nedavno počela aktivno novačiti homoseksualce kao svoje agente, piše Financial Times.

MI5, koja je zadužena za unutarnju sigurnost Velike Britanije je u tu svrhu zatražila pomoć Stonewalla,  vodeće organizacije za prava britanskih homoseksualaca.

Ben Summerskill, predstavnik Stonewalla je potez britanske obavještajne službe objasnio spoznajom da se društvo mijenja te da establishment - uključujući i elitne državne službe - postaju njegov odraz. "Kroz povijest su posao obavještajaca uvijek obavljali bijeli heteroseksualci", objašnjava on.

Stonewall će biti plaćen za svoj posao, a biti će mu otvoren i ured za vezu u sjedištu MI5. Njegov zadatak će biti da pruži podršku agentima i članovima osoblja koji budu imali problema na poslu zbog svoje seksualne orijentacije.

Plan su britanskim medijima potvrdili izvori iz Whitehalla, a Summerskill je uvjeren kako će za deset ili petnaest godina direktor MI5 biti homoseksualac ili lezbijka.

Britanske obavještajne službe posljednjih godina ulažu napore da unovače što više ljudi i to uz pomoć Interneta. U svibnju prošle godine je MI6, služba za vanjsku sigurnost Britanije, po prvi put u povijesti izdala oglase za zapošljavanje u domaćim medijima. GCHQ, služba za elektronski nadzor, oglase je ubacila u popularne online-igre kako bi u svoje redove privukla tehnološke "geekove".

U britanskim obavještajnim krugovima su, inače, dugo vremena vrata bila zatvorena homoseksualcima jer se vjerovalo da su zbog svojeg životnog stila ranjiviji na ucjene i skloniji izdaji. Takve su zabrane ustanovljene nakon skandala kojeg su 1950-ih izazvali Guy Burgess i Anthony Blunt - dvojica homoseksualaca koji su stvorili sovjetsku špijunsku ćeliju unutar MI5.

R.R.

Pročitajte više