MICHAEL CAINE DOBIO NAGRADU LONDONSKIH FILMSKIH KRITIČARA

Udruga filmskih kritičara iz Londona glumcem godine proglasila je u srijedu britanskog glumca sir Michaela Cainea, koji je nominiran za ovogodišnjeg ´Oscara´, javlja BBC.

Kritičari su Cainea nagradili za ulogu u filmu ´The Quiet American´, snimljenom po romanu Grahama Greenea, u kojem 69- godišnji Caine glumi novinara koji se uplete u ljubavni trokut. Radnja se odvija pedesetih godina prošlog stoljeća u Saigonu.

Tom nagradom Caine je nadmašio Jacka Nicholsona, koji je za nagrade londonskih kritičara, ali i za skorašnjeg Oscara bio nominiran za glavnu ulogu u filmu ´About Schmidt´.

Ipak ni Nicholson nije otišao praznih ruku - film u kojem glumi udovca koji putuje Amerikom, proglašen je filmom godine.

Među ostalim dobitnicima su Hugh Grant (najbolji britanski glumac za film ´Sve zbog jednog dječaka´) i Lesley Manville (najbolja britanska glumica za ´Sve ili ništa´ Mikea Leigha).

Glumicom godine proglašena je Stockard Channing (za triler ´The Business of Strangers´), bivša zvijezda ´Briljantina´ i tv supruga američkog predsjednika u ´Zapadnom krilu´.

Kenneth Branagh nagrađen je za sporednu ulogu (u filmu ´Harry Potter i odaja tajni´), a Emily Watson u ženskoj inačici te kategorije za film ´Crveni zmaj´.

Najbolji novi britanski glumci su Keira Knightley (´Bend it Like Beckham´) i Martin Compston (´Sweet Sixteen´).

Za britanski film godine izabran je ´Sve ili ništa´ Mike Leigha, isječak iz sumornog obiteljskog života u južnom Londonu.

Posebna nagrada pripala je 82-godišnjem redatelju Lewisu Gilbertu, koji je, među ostalim, snimio filmove ´Odgajajući Ritu´, ´Alfie´, ´Shirley Valentine´ i ´Špijun koji me volio´.

Pročitajte više