Michael Jackson nasilnog oca isključio iz oporuke teške nekoliko stotina milijuna dolara

JOSEPH JACKSON izostavljan je iz oporuke teške nekoliko stotina milijuna dolara koju je sastavio njegov sin, pokojni Kralja popa, a novac će pripasti njegovoj djeci - Princu Michaelu Junioru, Paris Katherine i Princu Michaelu II., njegovoj majci Katherine i nekoliko humanitarnih zaklada, piše Wall Street Journal.

Objašnjenje za ovakav potez Michaela Jacksona leži u zlostavljanju koje je godinama trpio sa svojom braćom i sestrama kao dijete. Naime, Joseph Jackson, radnik na dizalici koji je svirao gitaru u R 'n' B bendu, učio je svoju djecu čarima glazbe na način da bi im zabijao glavu u zid u slučaju pogreške u plesnim koracima ili pjevanju.

"Bili smo prestravljeni", govorio je Michael Jackson u intervjuima, "Stalno mi je govorio da sam ružan, stalno me zadirkivao... Toliko sam se sramio da sam se umivao u mraku, nisam se mogao pogledati u ogledalo".

Starog su Jacksona optužili da je sinovu smrt zadnjih dana koristio za reklamiranje njegove nove izdavačke tvrtke. Kada su ga na CNN-u ispitivali o sprovodu, ovaj je počeo predstavljati svog poslovnog partnera Marshalla Thompsona i govoriti o sjajnim glazbenicima koje će izdavati njihova nova izdavačka marka. Upitan o svojoj hladnoj vanjštini koja nije odavala oca shrvanog smrću sina, Joe Jackson je kazao - "Plačem u sebi".

Imovina premašuje dugove

Iako se govorilo o bankrotu i enormnim dugovima Michaela Jacksona, odnosno 500 milijuna dolara koje je barem dijelom trebao pokriti novcem od turneje "This Is It", TMZ doznaje da se pjevačeva imovina procjenjuje na oko milijardu dolara. WSJ, pak, piše da je on zaista imao minus od pola milijarde, no da mu je imovina premašivala iznos makar za 200 milijuna.

Njegova je imovina sadržana u različitim dionicama i nekretninama te na bankovnim računima pa će ju biti iznimno komplicirano podijeliti, navodi WSJ. Tako će sve do oporuke ostati nepoznato, primjerice, što će biti sa zabavnim parkom Neverland, dijelom u vlasništvu Michaela Jacksona. Poznato je tek da je najvrjedniji dio njegove imovine 50 posto dionica u tvrtki Sony/ATV Music Publishing.

Branca prestao raditi za Jacksona 2006. godine pa ponovno zaposlen tjedan uoči smrti?

Oporuku sastavljenu 2002. godine Joe Branca bi mogao podnijeti sudu već tijekom poslijepodneva, no, sigurno je da će to učiniti u idućih trideset dana. Joe Branca je bio pravni zastupnik Michaela Jacksona od 1980. do 2006. godine, a medijima je izjavio da ga je Jackson ponovno odlučio angažirati tjedan dana prije smrti. U oporuci je Branca imenovan za izvršitelja kao i John McClain, Jacksonov prijatelj, a obojica su nedostupni medijima zasad.

Podsjetimo, jučer je Michaelovoj majci Katherine dodijeljeno privremeno skrbništvo nad djecom, a sud o imovini nije htio raspravljati jer nije utvrđena. Njegovi su roditelji u zahtjev za raspravu o imovini naznačili da je "umro bez oporuke". Joseph Jackson izjavio je da "još nisu spremni za pogreb". Izjavio je i da Debbie Rowe, bivša supruga Michaela Jacksona i majka njegovog starijeg  sina i kćeri "nema veze s njima".

Problemi s Debbie Rowe?

Ona je, pak, izjavila da Michael nije biološki otac njenoj djeci, što se doima istinitim jer su mu djeca izrazito svijetle puti i očiju, što je atipično za mulate. Otac Juniora i Paris je, kaže Rowe, nepoznati donor sperme. Rowe je izjavila magazinu People kako već danima bezuspješno pokušava stupiti u kontakt s obitelji Jackson, no da ju, čini se, izbjegavaju. Nije kazala zašto ih uopće želi kontaktirati, nego je rekla da za to ima  "više razloga".

Koliko je poznato, bivša Jacksonova njegovateljica i supruga nakon Lise Marie Presley se u potpunosti odrekla svih roditeljskih prava na djecu sudskim putem te je za to navodno bila plaćena oko devet milijuna dolara.

Majka trećeg djeteta je, podsjetimo, nepoznata. Tabloid TMZ.com danas tvrdi da Jackson nije donirao spermu niti za treće dijete. Surogat majka nije bila obaviještena da će dijete pripasti zvijezdi, a Michael Prince II. pokupio je iz rodilišta njegov odvjetnik, tri dana nakon rođenja djeteta. Michael nikada nije usvojio to troje djece jer je smatrao da nitko neće zahtjevati skrbništvo nad njima. Zasad se ne spominje DNA vještačenje očinstva.

AEG: Ili novac ili suvenir

AEG Live, organizator 50 koncerata Michaelove turneje, smislio je kako će vratiti ljudima 85 milijuna dolara vrijedne ulaznice. Glasnogovornik AEG-a poručio je da će uskoro svim vlasnicima ulaznica biti ponuđen izbor da im se vrati puni iznos koji su platili za kartu ili zadržavanje ulaznice kao suvenira.

Od novca od ulaznica koji ostane AEG-u i od osiguranja za koje je još neizvjesno kako će biti isplaćeno tvrtki, 20 milijuna dolara će biti potrošeno na troškove produkcije. Ukoliko od ulaznica ostane više od 20 milijuna dolara, taj će iznos biti pribrojen Jacksonovoj imovini.

A.B
Foto: TMZ/ AEG/JLP

Pročitajte više