Michele Bachmann zasjenila ostale predsjedničke kandidate na "dosadnoj" republikanskoj debati

MICHELE BACHMANN izašla je iz sjene Sarah Palin, te je na prvoj debati republikanskih predsjedničkih kandidata u New Hampshireu pridobila najveću pozornost javnosti i zapanjila republikanske simpatizere kombinacijom populizma i oštrih napada.

Bilo je to prvo Bachmannino pojavljivanje u javnosti u ulozi predsjedničkog kandidata, a kao prvu izjavu u sklopu debate dramatično je ponudila vijest da je poslala službenu prijavu za dobivanje republikanske nominacije.

No ono što joj je definitivno priskrbilo topao prijem bila je potvrda njenih republikanskih vrijednosti, u vidu udomljavanja 23 djece iako već ima petero vlastite. Proglasivši Baracka Obamu predsjednikom za jedan mandat, Bachmann je izložila snažno protivljenje njegovim reformama zdravstvenog sustava. Dapače, potvrdila je da će ih odbaciti i poništiti ukoliko bude izabrana za predsjednicu.

Debata nije priuštila konfrontacije kandidata

Unatoč odlično odrađenoj debati, Bachmann je dalje američkim glasačima mnogo manje poznata od najistaknutijeg republikanskog kandidata Mitta Romneya, koji je također imao solidan nastup, kao i svi ostali kandidati na debati koja im nije priuštila mnogo izazova.

Jedina točka nesporazuma u cijelom sučeljavanju došla je od strane Tima Pawlentya, koji je bio gurnut u diskusiju oko njegovog plana zdravstvene reforme, kojeg su mediji nazvali "Obamneycare" jer spaja elemente Obaminog i Romneyevog plana.

Ron Paul zagovarao povlačenje američke vojske iz stranih zemalja

Veći dio debate bio je posvećen socijalnoj problematici i ekonomiji, u pogledu koje su se svi kandidati ujedinili u optužbama na račun Obame.

Jedini disidentski ton ustaljenoj govoranciji dao je libertarijanski kandidat Ron Paul, koji je ponudio velike rezove u vojnom sektoru i još nekim nepotrebno skupim vladinim programima. Osim toga, i dalje stoički podupire svoju tezu da američka vojska nema što tražiti u Iraku, Afganistanu i Libiji.

Na temu gay brakova, Paul je kazao kako vlada ne bi trebala imati ulogu u brakovima svih vrsta.

Pročitajte više