Migranti čamcem ušli u Hrvatsku. Čamac se probušio, spasili ih policija i HGSS

Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL

JUČER oko 18 sati u postaji granične policije Stara Gradiška zaprimljena je dojava da se u rijeci Savi, u blizini Davora, nalaze osobe kojima je potrebna pomoć.

Na mjesto događaja odmah su upućeni policajci sa službenim plovilima te su utvrdili da se radi o deset stranih državljana koji su nezakonito čamcem prešli državnu granicu. Po prelasku rijeke Save stranci su došli u poplavljeni dio pedesetak metara od korita rijeke, gdje im se probušio čamac, pa su ostali zarobljeni u hladnoj vodi.

Policiji je pomogao HGSS

Policajci su angažirali pripadnike HGSS-a koji su pomogli izvući promrzle osobe iz vode do službenih plovila, a kojima su prevezeni na suho i sigurno.

U pomoći su sudjelovali i djelatnici Hitne medicinske pomoći Nova Gradiška, koji su stranim državljanima u Davoru pružili hitnu medicinsku pomoć te je utvrđeno da je osam osoba zdravo i sposobno za daljnji postupak u policiji, a dvije osobe odvezene su na daljnje liječenje u bolnicu u Novoj Gradiški.

I ovaj put su policajci promrzlim osobama u suradnji s djelatnicima Hrvatskog Crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću.

Apel policije: Ne ulazite ilegalno u Hrvatsku

Policija podsjeća na opasnost ovakvih nezakonitih ulazaka u Hrvatsku, posebice čamcima, koji se lako mogu probušiti, kao u ovom slučaju, ili čak prevrnuti na sredini rijeke Save koja je puna virova i drvenih trupaca te su moguće velike tragedije.

Policija ponovno apelira na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku ili osobe koje im u tome pomažu ili ih potiču da to ne čine jer se tako izlažu izravnoj opasnosti od utapanja te također čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti sankcionirani.

Pročitajte više