Migranti i psić tjedan dana plutali morem, danas su se iskrcali na Malti

Foto: EPA

ČLANOVI sedam obitelji i jedan pas iskrcali su se danas na obalu Malte sa spasilačkog broda Aquarius, javlja Reuters. Spasilački brod pronašao je 58 migranta iz Libije, Sirije, Palestine, Somalije i Pakistana te jednog pasa dok su prije tjedan dana plutali u dvama malim brodićima na obalama Libije.

Spašen i psić koji pripada libijskoj obitelji

Među migrantima je bio mali bijeli pas koji pripada libijskoj obitelji. Putovao je u maloj kutiji te će biti pregledan prije nego se vrati obitelji. 

Premijer Malte Joseph Muscat izjavio je referirajući se na spašenog psića kako njegova zemlja drži do spašavanja “svih živih bića”.

Podsjetimo, Aquarius je pristao na obalu Malte nakon što su se Francuska, Portugal, Španjolska i Njemačka ovog utorka dogovorile o tome koliko će migranata koja zemlja primiti. Dogovor je postignut nakon što je Italija odbila dati dozvolu Aquariusu da pristane na njenu obalu.

Aquarius više ne može ploviti pod panamskom zastavom

Aquarius, u najmu nevladinih organizacija SOS Mediteran, dosad je plovio pod panamskom zastavom, no ova zemlja odlučila je uskratiti mu registraciju. Stoga će spasilački brod nakon iskrcavanja migranata na Malti krenuti prema Francuskoj. Tamo će morati srediti svoj status prije nego što opet bude mogao zaploviti. Inače, to je posljednji brod koji je spašavao migrante na obali Libije.

UN je zahvalio zemljama koje su odlučile prihvatiti migrante s broda nakon što su ih talijanske vlasti odbile.

“Govorimo o ljudskim životima. Migrante i izbjeglice se ne smije stalno izlagati riziku dok se države dogovaraju o tome čija su odgovornost”, izjavio je Fillippo Grandi, UN-ov povjerenik za izbjeglice.

Pročitajte više