Mila Jelavić: Za sigurnost djece odgovorna i majka koja ih ne štiti od zlostavljača

STRAVIČAN zločin u Babinoj Gredi gdje je 48-godišnji muškarac bludničio nad 14-godišnjom kćeri te zlostavljao četvoricu sinova starih od sedam do 16 godina mogao bi imati svoj nastavak u proširivanju optužbi i na suprugu zlostavljača.

Glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela rekao je za Index kako je taj predmet predan Županijskom sudu u Vukovaru te je on sada u nadležnosti istražnog suca. "Supruga počinitelja zasad nije prijavljena što ne znači da u daljnjem postupku neće biti", rekao je za Index glasnogovornik Žgela. Naime, 44-godišnja supruga koja je i sama bila žrtva nasilja, jučer je rekla kako se od njega ne želi rastati.

"Za sigurnost djece odgovorna i majka koja ne štiti djecu od zlostavljača"

Pravobraniteljica za djecu ogradila se od ovog slučaja te je u odgovoru Indexu napisala kako ne može komentirati pojedinačne slučajeve. Tvrdi da kroz komunikaciju s nadležnim tijelima poduzima mjere kako bi djeca bila sigurna i zaštićena.

"Svakako je u najboljem interesu djece da budu zaštićena od bilo kojeg oblika nasilja i zanemarivanja, a očekujemo i da sve osobe koje su odgovorne za njihovo zanemarivanje i zlostavljanje, budu adekvatno sankcionirane", piše u odgovoru Mile Jelavić. Pravobraniteljica za djecu "načelno" kaže "da su za zaštitu i sigurnost djece odgovorna oba roditelja pa i majka koja ne zaštiti djecu od zlostavljajućih postupaka oca". Jelavić zaključuje kako se institucije moraju pobrinuti za sigurnost djece ako im roditelji ne pružaju dovoljnu zaštitu.

> Strava u Slavoniji: Godinama bludničio nad pet maloljetnika i zlostavljao cijelu obitelj

Iz Centra za socijalnu skrb u Županji nisu željeli komentirati mogućnost da se majci oduzmu djeca nego samo poslali kratko priopćenje u kojem stoji kako se obitelj J.P. i R.P. ne pojavljuje u evidencijama Centra, a u rujnu i je odobrena jednokratna pomoć za nabavku udžbenika za djecu. Dodaju kako je u posljednjih mjeseca dana J.P evidentiran kao počinitelj nasilja u obitelji. Centar je nakon jučerašnjeg uhićenja uputio stručnjake radi pomoći obitelji.

"'Nije on tako loš čovjek, ali kada popije, ne zna što radi. Neću ja sada nešto puno pričati protiv njega, nije ni njemu lako, a ne želim mu se ni zamjeriti pa da me ostavi s djecom kada se vrati", rekla je jučer 44-godišnja supruga uhićenog, piše Večernji list. Pitanje je kakvu sigurnost u svome domu mogu očekivati zlostavljana djeca u budućnosti, ako se njihova majka ne želi rastaviti od oca.

Zlostavljaču određen pritvor od 48 sati

Zlostavljač je djevojku odvodio u hodnik dok su ostali članovi obitelji bili zaključani u drugu sobu. Navodno je zlostavljanje počelo ovog ljeta. Navodni je alkohol razlog zbog kojeg je počeo zlostavljati obitelj, a češće pije otkako je prije dvije godine dobio otkaz u Austriji. Policija ga je optužila za pet kaznenih djela zadovoljenja pohote pred djetetom ili maloljetnom osobom, deset kaznenih djela zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe, jedno kazneno djelo bludne radnje te tri kaznena djela nasilničkog ponašanja. Zlostavljaču je jučer određen pritvor u trajanju 48 sati.

Pročitajte više