Milano: Prodi se vraća na talijansku političku scenu

Donedavni predsjednik Europske komisije Romano Prodi, u subotu se, uz potporu svih šefova talijanske ljevice, vratio na talijansku političku scenu, koristeći priliku da na skupu u Milanu napadne politiku što je vodi premijer Silvio Berlusconi.

Gotovo istodobno aktualni se premijer Berlusconi na skupu svoje stranke Forza Italija u Veneciji "obrušio" na ljevicu izjavivši da "ona nije u stanju vladati Italijom".

Prodi je u Milanu pred oko 10.000 okupljenih simpatizera izjavio da Berlusconijeva politika ne poznaje nikakve vrijednosti te da "način na koji vodi talijansku politiku nije moralan".

"Protekle tri i pol godine koliko Berlusconijeva vlada vodi ovu zemlju pokazale su se katastrofalnima, ne samo na financijskom planu već i kada je riječ o nejednakostima koje su još izraženije", ocijenio je Prodi.

"Smatram da bi sada trebalo ponovno pokrenuti Italiju i vjerujem da to možemo učiniti upravo mi, jer smo i ranije, kad je situacija bila teža, pokazali da to možemo i zato što uvijek ispunimo obećanja", kazao je. Prodi je pobijedio Berlusconija na parlamentarnim izborima 1996. te je na mjestu premijera bio gotovo dvije i pol godine prije nego što je preuzeo dužnost predsjednika Europske komisije.

"Na nama je da pronađeno izlaz iz ove situacije, a rješenje nije smanjiti poreze bogatima, već smanjiti porez na dobit. Na taj ćemo način osloboditi poduzeća i doprinijeti da što više naših sugrađana dobije zaposlenja", rekao je Prodi.

Smanjenje poreza na dobit u 2005. najavio je i Silvio Berlusconi na skupu u Veneciji kojemu se odazvalo oko 4.000 njegovih simpatizera i pripadnika stranke Forza Italia.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više