Milanović besramno laže o ukrajinskoj prijetnji nuklearnim oružjem

Foto: Robert Anic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je opet stao pred novinare i pričao o svemu i svačemu.

Nastavio je i sa svojim proputinovskim stavovima, ovaj put imputirajući da postoji nekakva ukrajinska prijetnja nuklearnim oružjem.

Nakon što je par minuta objašnjavao da građani RH nemaju razloga biti zabrinuti zbog rata u Europi izjavio je da - ipak treba biti zabrinut. 

 

Milanović: Treba biti zabrinut kad Ukrajina prijeti nuklearnim oružjem

>> VIDEO Milanović: Treba biti zabrinut kad Ukrajina ili Rusi prijete nuklearnim oružjem

"Uvijek treba biti zabrinut. Treba biti zabrinut kad Ukrajina prijeti nuklearnim oružjem. Treba biti zabrinut i kad Rusija prijeti nuklearnim oružjem", rekao je Milanović.

Problem s ovom izjavom je što Ukrajina ima točno nula nuklearnih bombi, a Rusija oko 6 tisuća.

Faktograf je istu tvrdnju već ocijenio kao netočnu

Sličnu je tezu nedavno u intervjuu za Novosti plasirala profesorica na Hrvatskim studijima Jelena Jurišić.

“Zašto je prekipjelo? Teško je reći sa sigurnošću, ali čini mi se da je kap koja je prelila čašu bilo bombardiranje pobunjenih regija Donbas i Lugansk protekli vikend. Zelenskij je, uz to, u Munchenu rekao da Ukrajina namjerava ponovo sazvati potpisnike Budimpeštanskog memoranduma, izaći iz njega, opet postati nuklearna sila i napraviti bombu, za što je dobio veliki aplauz koji je trajao gotovo punu minutu”, izjavila je Jurišić.

Faktograf je u međuvremenu te njene tvrdnje ocijenio kao netočne.

“Tvrdnja da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij u svom govoru na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu rekao da Ukrajina namjerava 'opet postati nuklearna sila i napraviti bombu', pak, nije točna”, objavio je Faktograf.

Što je Zelenskij doista rekao u Münchenu?

Dapače, cijeli govor Zelenskog u Münchenu je dostupan na internetu.

“Ukrajina je dobila sigurnosne garancije kako bi odustala od trećeg najvećeg svjetskog nuklearnog kapaciteta. Mi to oružje nemamo. Također nemamo nikakvu sigurnost. Također nemamo ni dio teritorija naše države koji je veći od teritorija Švicarske, Nizozemske ili Belgije. I što je najvažnije, nemamo milijune svojih sugrađana. Ništa od toga nemamo. Stoga, nešto ipak imamo; imamo pravo zahtijevati odustajanje od politike popuštanja kako bismo osigurali sigurnost i mirovne garancije.

Ukrajina je od 2014. tri puta pokušala sazvati konzultacije s državama jamcima Budimpeštanskog memoranduma. Tri puta nismo uspjeli. Danas će to Ukrajina napraviti četvrti put. Ja ću kao predsjednik to napraviti prvi put. Ali i ja i Ukrajina to radimo zadnji put. Pokrenut ću konzultacije o okvirima Budimpeštanskog memoranduma. Ministar vanjskih poslova dobio je zadaću da ih sazove. Ako opet ne dođe do konzultacija ili ako njihov rezultat ne bude garancija sigurnosti za našu zemlju, Ukrajina će imati svako pravo vjerovati da Budimpeštanski memorandum nije važeći i da je upitan čitav paket odluka iz 1994. godine”, rekao je, između ostalog, Zelenski.

Ukrajinska prijetnja nuklearnim oružjem ne postoji, Milanović ili ne zna ili laže

On je najavio da će ponovno pokušati sazvati potpisnice Budimpeštanskog sporazuma kojim se Ukrajina odrekla svojeg dijela sovjetskog nuklearnog arsenala na sastanak, baš kako bi dobio garancije da Rusija neće više napasti Ukrajinu. Jamci sporazuma su Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, a iste sigurnosne garancije kao Ukrajina su tada dobili i Bjelorusija i Kazahstan. Zelenskij nije uopće rekao da želi razviti nuklearno oružje niti se na tome radilo.

Dakle, ukrajinska prijetnja nuklearnim oružjem, koju spominje Milanović, jednostavno ne postoji. Milanović ili ne zna ili laže i to na način da izjednačava postojeću rusku prijetnju nuklearnim oružjem, koju su u javnost plasirali i Putin i njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, s nepostojećom ukrajinskom prijetnjom istim oružjem. Time Milanović očito ide na ruku Putinu.

Pročitajte više