Milanović: Grlić Radman nije normalan čovjek, nije pri sebi. Morao sam ga isključiti

Foto: Screenshot N1

Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu novinarima u Vilniusu, gdje prisustvuje NATO summitu. 

"Danima se otvoreno laže o proceduri. Imamo nepopunjen niz dužnosti u vojsci. Za 90 posto tih položaja predlagatelj nije ministar obrane", započeo je predsjednik Milanović i dodao da je predlagatelj načelnik Glavnog stožera.

Kaže da ministar daje suglasnost, ali da nije predlagatelj: "Zašto neke prijedloge drži u ladici?"

O Grliću Radmanu: To nije normalan čovjek

Prozvao je i ministra Gordana Grlića Radmana. "To nije normalan čovjek, nije pri sebi. Morao sam ga isključiti. Prvo kaže da mu je ispod časti biti u mojoj delegaciji, onda pita može li, onda na televiziji prekrši sve norme."

Kaže da se na summitu nitko ne brine o sukobu hrvatskog premijera i predsjednika. "Ovdje se donose odluke bez našeg znanja, to je tako, tako svijet funkcionira. Ovo nije dječja igra, ovdje se donose odluke koje imaju tektonsko značenje."

O Turskoj, Srbiji, Orbanu...

Osvrnuo se i na zaokret Turske po pitanju ulaska u Europsku uniju. 

"Erdogan je dobio izbore, pobijedio je tijesno, ali je pobijedio. U zapadnim mainstream medijima vodila se divlja kampanja protiv njega. Da mora otići… Ja se s nekim stvarima koje on priča ne slažem uopće. Pa on je u Zagrebu rekao da treba ukinuti Daytonski ugovor. Gle, druže, kopaš mi po očima. Erdogan traži da Turska uđe u EU? To će biti teško s takvim stavovima. Po čemu Turska da, a Albanija ne? Zaokret je, da. Okrenuo je leđa Putinu", rekao je Milanović, prenio je N1.

Osvrnuo se i na potencijalni ulazak Srbije u Uniju. "Srbi moraju odlučiti gdje su, što se mene tiče, dobrodošli su, ali moraju odlučiti gdje su."

"EU pati od strahovitog manjka demokratičnosti. Orban će govoriti iz perspektive mađarskog premijera. Nekom se ne sviđa, ali on brani svoje interese, a interesi su Mađari u Ukrajini koji se masivno mobiliziraju", dodao je.

O NATO summitu i Ukrajini

O summitu NATO-a rekao je da je to vrsta sastanka na kojem se donose velike odluke te dodao kako se nada da smo svjesni posljedica koje one nose. Rekao je da ne može komentirati što su govorili drugi, ali da može reći koji su njegovi stavovi. "Govorio sam o situaciji u Bosni i Hercegovini koju sam ocijenio boljom nego što je bila, ali nezadovoljavajućom - to nas se sve tiče, to je dio sigurnosnog okruženja u kojem Savez djeluje", rekao je predsjednik Milanović.

Što se tiče Ukrajine i NATO-a, rekao je da je Ukrajini obećano članstvo u NATO-u "uz pedeset tisuća uvjeta"

"To je jedno obećanje uz pedeset tisuća uvjeta, što sigurno neće zadovoljiti Ukrajince, no to je takva odluka, mi tu ne možemo ništa promijeniti", rekao je Milanović novinarima nakon prvog sastanka šefova država i vlada u Vilniusu. 

Kazao je da se na summitu "donose velike odluke" i dodao: "Nadam se da smo svjesni posljedica koje nose."

Čelnici NATO-a složili su se na summitu da je budućnost Ukrajine u savezu, no nisu Kijevu uručili pozivnicu ili vremenski okvir za pristupanje koji ta zemlja traži. 

"Pozivamo Ukrajinu u NATO, a među nama ima još onih koji ne priznaju Kosovo"

Milanović je naveo i da je na summitu govorio i o situaciji na Kosovu, o napadu na KFOR te o potrebi da se Kosovo prizna. 

"Pozivamo Ukrajinu u članstvo u NATO-u, a među nama ima još onih koji ne žele priznati postojanje Kosova", kazao je predsjednik.

Radi se o Španjolskoj, Grčkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj.

"Prema Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori se provodi diskriminacija"

Potom je spomenuo, kako je rekao, kontradikcije vezane za neke zemlje i njihove pristupne procese u NATO i EU.

"S druge strane, s nama u NATO-u ravnopravno sjede čelnici Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore koji su već godinama dobro došli u najdemokratskiji i najdelikatniji vojni savez na svijetu, a da ih se u pregovorima za EU drži negdje tamo... nigdje. To je čak diskriminacija, to je jedno neodrživo proturječje", rekao je.

"Ako postoje neke vrijednosti koje ne ispunjavaju, što onda rade s nama u NATO-u?" upitao je predsjednik..

Novinari su Milanovića pitali i da komentira činjenicu da Hrvatsku na summitu predstavljaju razdvojene delegacije. "Nemamo dvije delegacije, imamo jednu delegaciju kojoj sam ja na čelu. U toj delegaciji je i jedan od članova ministar obrane i njegova pomoćnica, a ovog drugog sam morao maknuti iz delegacije. Ovdje su jedino bitni šefovi delegacije, oni jedini govore", izjavio je predsjednik Milanović. 

"Hrvatska ne sudjeluje u donošenju odluka"

Govoreći o odlučivanju na NATO summitu, predsjednik je pojasnio kako se odluke donose bez našeg znanja i da to javnost mora znati zbog mogućih posljedica.

"Ovdje se donose odluke koje imaju strahovito duboko, tektonsko značenje i Hrvatska u tome sudjeluje. Nitko od nas, pa ni ja, ni Plenković, ni ministar nisu sudjelovali u onim bitnim stvarima o kojima saznajemo zadnji tren. To nije kritika NATO-a, ali u vremenima kao što je današnje - koje je grozno i opasno i neke stvari ne želimo vidjeti - to naši ljudi moraju znati. Mi smo članica vojnog saveza koji okuplja vjerojatno najbolje države, to je društvo u koje smo ušli nakon puno muke i jer nam je tamo mjesto", izjavio je predsjednik Milanović nakon sastanka NATO-a. 

Pročitajte više