Milanović: Hrvatsku su branili mladići iz gradića, najmanje oni iz centra Zagreba

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

PREDSJEDNIK RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović poručio je na obilježavanju 31. obljetnice osnutka specijalnih snaga i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga da su pripadnici tih postrojbi elita, na njih se gleda s posebnim očekivanjima i ugled im mora biti neokrnjen.

"Treba pamtiti činjenicu da su od 75 poginulih vaših prijatelja, suboraca, hrvatskih vitezova, tridesetorica rođena u BiH, a od preostalih 45 vjerojatno ih pola ima porijeklo iz BiH", istaknuo je Milanović na svečanosti u delničkoj vojarni. 

"To je bilo vrijeme kad su Hrvatsku branili sinovi iz malih sredina i gradova, a najmanje oni iz centra Zagreba i drugih velikih hrvatskih gradova", ustvrdio je. Tih ljudi se, nastavio je, ne smijemo odreći. "Ne smijemo se odreći njihove djece i potomaka. Oni su dio nas u drugoj državi i bit će u drugoj državi, ali nož u leđa im ne smijemo zabiti", poručio je predsjednik Republike.

 

"U savezima nismo radi njih, nego radi sebe"

Milanović je kazao i da se vrhunske vještine mogu najbolje stjecati u suradnji i interakciji s drugima. "Mali narod i mala vojska ne mogu napredovati ako nisu u stalnom kontaktu s onim što je vani, drugačije i otvoreno, to je sudbina i imperativ malih naroda jer mali narod koji se zatvori u sebe degenerira", dodao je.

Ustvrdio je da "u svim tim savezima nismo radi njih, nego radi sebe".

"Znanja, vještine, sposobnosti i rutine stječete prije svega da biste branili Hrvatsku, njezine interese i njezino mjesto na svijetu. Sve drugo je dobro i potrebno, ali sporedno", poručio je.

"U životu, a posebno u nacionalnoj politici i sigurnosti, važni su prioriteti, a njih određuje demokratski izabrana vlast", zaključio je Milanović.

Sudionike svečanosti pozdravio je zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga OS Ivan Miloš. Na svečanosti je bio i načelnik Glavnog stožera OS admiral Robert Hranj.

Predsjednik Milanović položio je vijenac i upalio svijeću podno križa pred Spomen sobom vojarne, odajući počast poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi. U ime Ministarstva obrane to je učinio savjetnik ministra, brigadni general Perica Turalija. Počast poginulima odali su i pripadnici udruga specijalnih postrojbi, lokalne i regionalne samouprave i policije i vojni izaslanik Mađarske u Hrvatskoj.

Pročitajte više

 

Pročitajte više