Milanović je idealan oporbenjak – stvoren za svađe o beznačajnim stvarima

Foto: Index/HRT

INAČE ne gledam Nedjeljom u 2 jer mi Stanković i njegova novinarska "tehnika" isprazne i glumljene agresivnosti i tobožnje investigativnosti ne leži i nervira me vidjeti i čuti čak i kad bi gost bio zanimljiv. Dopuštam da Stankovićev stil nekome paše, no ne spadam u tu skupinu i to je sve. Ipak, danas sam slušao Zorana Milanovića jer su htjeli neki članovi obitelji pa sam htio-nehtio tome i ja bio izložen.

Milanović je odličan flejmer, svadljivac, osobito kad treba jahati po ideološkim podjelama i vjekovnim pitanjima Ustaše vs Partizani, Jasenovac vs Bleiburg i tome slično. Humanost prema izbjeglicama vs Orban. Tu je jak, flejma se kao u najboljim danima Useneta a i igrom slučaja se slažemo. Međutim to nisu stvari koje će ti staviti kruha na stol i na kojima se temelji ekonomija neke države. To su marginalna pitanja na koja još gube vrijeme samo beznačajni narodi poput našeg.

Nervoza i trtljanje mantri

Kad se došlo do ekonomskih pitanja, a to je – znakovito – bilo pred sam kraj emisije kad su sve "atraktivne" teme potrošene, Milanović me odmah počeo nervirati besmislicama. Vidjelo se da ga to uopće ne zanima, trtljao je mantre "mi smo pokrenuli gospodarstvo" iako i vrapci na grani znaju da nisu pokrenuli ništa, nego su stvari u 7 godina toliko pale, da i rast od 1-2%, manji nego kod ikog, izgleda kao nešto za pohvaliti se. To je batrganje a ne rast.

Osim toga on i njegovi ministri nisu učinili ama baš ništa za čak i taj rast, sjedili su i vrtili palčeve i mazili javni sektor, rast se dogodio (iz njegove perspektive) posve slučajno. A hvali se njime ko da je on osobno tih 1% iznio na plećima.


Pita ga Stanković: "obećali ste kod preuzimanja mandata smanjiti javni dug a ne samo što ga niste smanjili nego je i rastao"... i sad vidiš Zoki u defanzivi... zapravo ne čak ni u defanzivi nego potpuno nezainteresiran... kao ono "daj mi neko ideološko pitanje da tu malo galamim, a ne to" ...ipak iscijedi odgovor "dobro, dug je rastao ali je sve ostalo bilo okej". Čuj, glavni pokazatelj u komi a "sve ostalo je okej"! Znači ostao sam bez posla, žena radi za 3k kuna, za nahraniti sebe i djecu se zadužujemo ali "sve drugo je okej". Eto to je njegovo viđenje ekonomije!

Obračun sa stranačkim kolegama

Čovjek može bez pol frke potrošiti deset minuta emisije na obračun sa stranačkim kolegama Komadinom i Baldasarom, tu je 100 posto u elementu, sve frca... a kad ga se pita za javni dug i ekonomiju, dosadno mu je i iscijedi neki bezvezan odgovor da se riješi napasnika u par sekundi. Točno to je slika Milanovića kao političara i premijera.

Da se razumijemo, ne pada mi na pamet ovime braniti ni Komadinu i pogotovo Baldasara, o kome imam najgore moguće mišljenje. No i kod tog Baldasara je zanimljivo da se cijelo vrijeme razvlačilo njegovo ponašanje na 10. travnja (koje je, slažem se, katastrofa) a ne deseci neobjašnjivih uhljepskih zapošljavanja i vrlo sumnjive koncesije i javni natječaji pod njegovom paskom. Opet taj naš beskonačan talent da se bavimo pitanjima ideologije, a ne javnog novca, jer novac valjda pada s neba.

Nezaposlenih, pada zaposlenih, demografije, birokracije nisu se u emisiji ni dohvatili jer se vrijeme trošilo na Komadinu, Glavaša, crnokošuljaše, "njegov intiman odnos" sa strankom i sl. flejmerske budalaštine.

Pitanje drugog mirovinskog stupa! Milanović se super oštro obrušio na samu ideju nove vlasti da rasturi drugi stup. OK. Međutim, pritom je zaboravio da je njegova vlast, i pomahnitali Linić, pred dvije godine puštala iste takve probne balone i nabacivala ISTE ideje. Siguran sam da je to prespavao i da se toga iskreno ne sjeća – što bi se on opterećivao time, u to doba više ga je zanimao menu u Taču. Na kraju je ispalo da je ta najavljena grabež čak i za Linića bila "a bridge too far" i nije prošla, ali ne zbog manjka volje kod fjumanskog staljinista, nego zato jer je baš u to vrijeme počeo njegov pad. Pad, uzrokovan nečim desetim. Ni u jednom momentu Milanović se nije ogradio od Linićevih ideja. Nije ih doduše niti otvoreno podržao. Bilo ga je baš briga. Fiskalni divljak imao je slobodne ruke, dok se nisu posvađali po metodi dva ovna na brvnu. Nikakvo objašnjenje, ispriku ni korekciju građani nisu dobili. Oko drugog stupa obe vlasti su zasad identične – puštaju probne balone, za istu, identičnu ideju. A onda tu ideju oštro kritiziraju ako je pušta onaj drugi dok su oni u oporbi.

Milanović u oporbi može samo lupetati


Zoran Milanović će biti odličan u oporbi, naime tu možeš samo lupetati, evo baš kao i ja u ovom tekstu, kritizirati u pet minuta pauze. Tu je Milanović jak i bit će jak, a moguće da ću se čak i često slagati s njim. Na vlasti je dokazano očajan i ne provodi ono o čemu govori u oporbi. Ali ni to nije ništa novo.

Bio sam protiv njega žestoko četiri godine. I dalje mislim da je bahata neznalica, unositelj razdora, ljenčina i flejmer. Ali za biti u oporbi u Hrvatskoj to je točno to što se traži! To su idealne karakteristike. A boljeg kandidata SDP nema. Samo naprijed Milanoviću!

Pročitajte više