Milanović: Mi smo htjeli da se Sabor raspusti s današnjim datumom, ali Most i HDZ to nisu htjeli

Foto: FAH
 
PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović komentirao je današnje raspuštanje Sabora koje će stupiti na snagu 15. srpnja te druga aktualna događanja.
 
Milanović je otkrio da je SDP bio za to da se Sabor raspusti s današnjim datumom.
 
"Mi smo htjeli da se danas raspusti sabor. Nismo imali za to većinu. Bez mosta se nije moglo odlučiti jer im se priključio i HDZ i Sabor se raspušta 15. srpnja. Nismo to htjeli, ali to imamo. Da je sabor danas raspušten izbori bi mogli biti najranije 24. srpnja, ali bi ih predsjednica mogla sazvati u kolovozu", rekao je Milanović koji je otkrio i svoja predviđanja kada ćemo ići na nove izbore.
 
"Vjerujem da će izbori biti 4. srpnja. To su sad tehnička pitanja, nemoguće je da Zadnji mogući termin je 11. srpnja, što možda malo predaleko", kazao je Milanović.
 
Na izbore bez IDS-a

Odgovorio je i na pitanje s kime će pokušati formirati novu vlast.
 
"Ovisi o saborskoj većini i o uvjerljivosti naše izborne pobjede. Sabor se raspustio i imat ćemo novi sabor s nadam se s jasnijim političkim opredjeljenjima jer je ovo zadnjih šest mjeseci bilo ponižavajuće", rekao je Milanović i otkrio da IDS ni na novim izborima neće biti dio SDP-ove koalicije.
 
"IDS će na izbore ići samostalno, s PGS-om jer je to dobro i za njih i za nas. Tako dobijamo veću podršku. HSS nadam se nepovratno izlazi iz kolacije u kojoj im po mojem mišljenju nije bilo i mjesto. Nadam se da ćemo surađivati, a hoćemo li vidjet ćemo u sljedećih mjesec dana. Mi smo puno šire od ljevice, mi smo i na centru", dodao je Milanović.

"Oreškovićeva vlada je u leru i puls joj puca"
 
O mogućoj promjeni zakona zbog izgreda navijača koji bi mogla predložiti tehnička Oreškovićeva Vlada Milanović kaže da je to nemoguće.
 
"Nemaju oni ovlasti to predložiti. Oni su u leru i jedva im puls puca", rekao je Milanović koji je komentirao i današnji susret Kolinde i Vučića.
 
"Potpuno je jasno da pozicija Kolinde i Vučića nije ista, ni izborno ni u ovlastima, ali ako će to pomoći poboljšanju odnosima - neka. Gledam to kao na zgodan protokol", kaže Milanović.
 
O današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a nije želio mnogo govoriti, ali je poslao poruku HDZ-u.
 
"Neka HDZ-ovci reformiraju stranku i neka postanu moderna demokršćanska stranka, ali to je njihova stvar i neka sami izaberu što žele", poručio je Milanović.

Pročitajte više