Milanović: Na samitu NATO-a pričalo se o dronu. Srbija ne shvaća da je fusnota Rusiji

Screenshot: RTL

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na izvanrednom sastanku državnika zemalja članica NATO-a u Bruxellesu.

"Spominjala se regija, Bosna i Hercegovina kao zemlja koja je navodno ugrožena, Moldavija, Gruzija, ali nisu se spominjali Srbija i Kosovo", započeo je predsjednik Milanović.

"Dakle, Srbija je zemlja koja nije istočno krilo, koja je zapravo u Srednjoj Europi. Imaju izbore za nekoliko dana i imam dojam da je već dugo u krizi identiteta i da teško shvaćaju da su oni Rusiji ipak tek fusnota", nastavio je.

"Srbija je u NATO-u partner, isto kao i Bosna. Mora imati jasnu zapadnu perspektivu, važno je da joj se jasno u ovoj situaciji ponudi, pa ako shvati - shvati, ako ne shvati - ne shvati", rekao je Milanović, a za Kosovo je rekao da još uvijek četiri članice nisu priznale Republiku Kosovo: "Predložio sam da Kosovo integriramo, da to konačno postane jedna zaokružena država."

"Zasad nije predviđeno da idemo u Mađarsku"

Na pitanje novinara je li što rečeno detaljnije o BiH, zemlji pod ruskim pritiskom, kazao je:

"A što, Srbija nije pod ruskim pritiskom? Ako želi taj pritisak, neka bude pod njim. A BiH se mora urediti unutar sebe jer nema ni približno jedinstven glas o ovom pitanju."

Milanović je rekao da zasad nije predviđeno da hrvatski vojnici idu u Mađarsku.

"Načelno je odluka potpisana", uzvratio je na pitanje kamo bi mogli ići hrvatski vojnici. "Zasad nije predviđeno da idemo u Mađarsku."

Potvrdio je da je riječ o 70 vojnika.

Mađarska je prva trebala reagirati na dron

Na sastanku je govorio i o padu drona na Zagreb, a otkrio je da neki čelnici nisu ni znali za taj događaj. 

"Neki nisu znali, vidjelo se iz pogleda. Nije to Ples sa zvijezdama, ovo je malo drukčije", rekao je Milanović. Ponovio je da konačno treba objaviti nalaz Centra Ivan Vučetić o padu drona.

"Očekujem da se to konačno objavi. DORH se očitovao da nekoga zaštiti. A smatram da ovo nije predmet koji treba voditi DORH, nego posebno povjerenstvo. Ovo ne može završiti nikakvom optužnicom", rekao je Milanović. 

"Poruka je bila da se to dogodilo i da je letio sat vremena iznad NATO teritorija i pao. Bez da u ikoga upiremo prstom. Razgovarao sam i s premijerom Orbanom. Dogodilo se i nadamo se da više neće. Ali to nije stvar NATO-a, na to je trebala reagirati prva država, a to je Mađarska. Drugi put se valjda neće dogoditi. Mislim da su sada ekstra oprezni, da pušu i na hladno", dodao je.

Otkrio tko ima glavne informacije o dronu

Potom je kratko komentirao hrvatsku unutarnju političku buru oko drona koji je pao: "Pozivam one koji su nas danima maltretirali svojim verzijama onoga što se dogodilo da sad izađu van s informacijama, tako da ne bih morao ja to raditi."

Na pitanje jesu li se ministar obrane i premijer istrčali s iznošenjem nalaza, rekao je: "Pa, da! Da! To sam govorio cijelo vrijeme jer sam imao iste briefinge, ali ne i forenzičke nalaze. Bez toga ni poluozbiljan čovjek neće ništa govoriti. Ali kad je netko razmetljiv pa mu trebaju još i vojni avioni iznad glave, onda priča što priča... Sad ćete vi dalje tražiti istinu", poručio je novinarima. 

Dodao je da informacije imaju MORH i Glavni stožer te da informacije imaju Banožić, Plenković i on. 

"Oni govore, a ja šutim. Nije mi jasno koji su tu motivi. Možda se ljudi žele praviti važni, ne mogu to reći. Ja sam se pravio nikakav", rekao je Milanović.

Milanović ne misli da bi zbog ovoga Hrvatska mogla računati da će dobiti protuzračni sustav Patriot od SAD-a.

"Prije će Mađarska dobiti Patriote nego mi, Mađarska koja je na ovom zadatku malo zaspala", rekao je.

"Poruke Zelenskog su emotivne i tužne"

Upitan je stoji li i dalje pri onome što je govorio, da nitko od hrvatskih vojnika neće ići nikamo.

"Hrvatska ih trenutno nema. Kada i koliko će ih ići, odlučivat ćemo zajedno na kraju ja ili hrvatski sabor. Nije me uopće iznenadila reakcija NATO-a. O tim stvarima na kraju odlučujemo mi. Budite mirni, ovo nije napad na članicu NATO-a, ovo je napad na susjedstvo. I dok je tako... Čak i kad se članak 5 aktivira, kako se aktivira, to još nismo imali prilike vidjeti u ovih 70 godina. Nadam se i da nećemo", ispričao je.

Govorio je i porukama Volodimira Zelenskog, koji se na NATO-ovom samitu obratio videovezom iz Kijeva.

"Emotivne i tužne. Vapaj. Sve ono što gledate na TV-u svaki dan, nema nikakve razlike. NATO mu ne može pomoći u onome što on želi. I neće. Koliko je to ispravno, o tome će povijest suditi."

Stoltenberg ostaje tajnik NATO-a

Potvrdio je da će Jens Stoltenberg ostati glavni tajnik NATO-a još godinu dana. 

"Ne znam tko će ga naslijediti, ali ako želite da to bude netko iz Hrvatske, onda nemojte o tome puno pričati", poručio je Milanović novinarima.

Pročitajte više